Verstappen blij met kwalificatiemodus: 'Afwachten wat het ons brengt'

Print
Verstappen blij met kwalificatiemodus: 'Afwachten wat het ons brengt'

Max Verstappen. Afbeelding: AD/AFP

Het frustreerde en het irriteerde. De kwalificatiemodus, dit seizoen omgedoopt tot ‘party mode’, van Mercedes. Daarmee was een pole position voor Max Verstappen op 9 van de 10 circuits bij voorbaat al uitgesloten.

Als het er echt op aankwam, in Q3, drukten ze bij Mercedes op een knopje en wonnen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas nog een paar tienden extra. Een soort turbo. En omdat het op de nodige circuits ook nog eens heel lastig inhalen is, werd die zaterdagse kwalificatiedag afgelopen jaren alsmaar belangrijker.

Vertraging
Bij Red Bull vonden ze eerder dit seizoen dan ook dat het verboden moest worden, die speciale modus, maar dat gebeurde niet. De andere optie was simpel: zelf ook zoiets laten bouwen. Motorleverancier Renault zou er eigenlijk vorige week in Frankrijk al mee komen, maar liep vertraging op. Zaterdag in Oostenrijk is het dan zo ver. Verstappen kijkt ernaar uit. "Maar het is afwachten wat het ons brengt", zei de coureur vanmiddag in zijn perssessie. "Ik heb daar echt geen idee of verwachting van.'' Of het niet curieus is dat Renault nu met een speciale modus komt, terwijl Red Bull bekend heeft gemaakt volgend jaar over te stappen op Honda-motoren? "Nee hoor. Honda heeft ook zo’n modus", zei een kalme Verstappen.

Verrassing
De Red Bull Ring is ondanks de naam op voorhand geen ideaal circuit voor Red Bull Racing. "Mazzel kan ik het niet noemen, maar dat we hier afgelopen 2 jaar op het podium stonden was een positieve verrassing. Het is niet één van de ideale circuits voor ons." Maar dit seizoen is de marge tussen Mercedes en Ferrari enerzijds en Red Bull anderzijds veel kleiner dan afgelopen seizoenen. Zeker in de races. Als de ‘Bulls’ met de nieuwe ‘party mode’ ook in de kwalificatie het gaatje kunnen dichten, is niets uitgesloten. "Een podiumplek is, eigenlijk als altijd, het doel." Voor Verstappen zou het de derde podiumplek op rij kunnen worden, na zijn derde plek in Canada en tweede in Frankrijk.

Oranje
De Grote Prijs van Oostenrijk wordt ondertussen ieder jaar populairder bij Nederlandse racefans. Het is de eigenlijk de tweede thuisrace voor Verstappen. "Ik zal net als vorig iedere keer weer lachend de pitlane verlaten", doelde de Limburger op de oranje tribunes die hij dan ziet. "Ik heb het bij deze grand prix iets drukker dan normaal, met pr-dingen. Maar het is ook wel relaxt, je kent hier meer mensen, dingen worden wat gemakkelijker geregeld.''