PVV naar minister om korting op fractievergoeding

Print
PVV naar minister om korting op fractievergoeding

Minister Ollongren Afbeelding: ANP

De PVV-Statenfractie krijgt minder vergoeding na fraude door oud-voorzitter Michael Heemels. De partij wil dat besluit van tafel. Minister Ollongren moet nu beslissen of het korten van de fractievergoeding terecht is.

De Limburgse PVV-fractie wordt de komende vijf jaar 178.000 euro gekort op de fractievergoeding, zo besloten de Staten eind vorig jaar. Dat is het bedrag dat Michael Heemels, voormalig woordvoerder van Geert Wilders, heeft verduisterd in de tijd dat hij PVV-fractievoorzitter was in de Staten. Heemels gebruikte het geld voor luxeartikelen, drank en drugs en werd in oktober veroordeeld tot achttien maanden cel en terugbetaling van het geldbedrag.

Minister
Omdat het er gezien zijn financiële situatie niet naar uitziet dat het geld snel terugkomt, willen de Staten dat de PVV ervoor opdraait.

De fractie vecht dat besluit nu aan en heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gevraagd het ter vernietiging voor te dragen aan de Kroon. De fractie kan de rol als volksvertegenwoordiger niet meer fatsoenlijk uitvoeren, zo luidt het belangrijkste argument.

Lees ook: PVV woest: partij moet verduisterd geld Heemels terugbetalen

Ondergrens
‘Fractiebijdragen zijn niet voor niets in het leven geroepen’, schrijft advocaat Stan Schils in een toelichting aan de minister. ‘Door de bijdragen aanzienlijk te korten, zal de PVV niet meer in staat zijn te functioneren op het niveau van de andere fracties. Door het korten zijn cliënten niet meer in staat om opleidingen te volgen, scholing te verkrijgen en experts in te huren. Gevolg is dat het niveau van politiek bedrijven door de PVV beneden een hiervoor geldende ondergrens afzakt.’ Ook zouden er procedurele fouten gemaakt zijn bij het Statenbesluit. Ollongren heeft Theo Bovens, als voorzitter van Provinciale Staten, gevraagd zijn visie te geven. Ze wil binnen volgende week een reactie.

Heemels is in afwachting van het hoger beroep nog altijd op vrije voeten. Wanneer de zaak voorkomt is nog niet bekend, laat het OM weten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen