Pastoor wil niet wijken na kritiek van kerkbestuursleden

Print
Pastoor wil niet wijken na kritiek van kerkbestuursleden

De kerk in Doenrade Afbeelding: Google Street View

Groot-Doenrade - Pastoor Lucien Houben in Doenrade wil niet wijken. Hij is het niet eens met de kritiek dat hij autoritair zou zijn en affiniteit mist. "Het is treurig dat het op deze manier moet gaan."

De waarheid is het eerste slachtoffer. Dat zegt waarnemend secretaris Tjeu Klaassen van het kerkbestuur van de parochie St. Jozef in Doenrade over de brief van leden van het voormalig kerkbestuur over het functioneren van pastoor Lucien Houben. Klaassen neemt afstand van de brief, waarin vijf oud-bestuursleden kritisch zijn over het beleid en de houding van de pastoor. Houben zou de parochianen verdelen en geen affiniteit met hen hebben. Ze willen dan ook dat Houben vertrekt.

Confronterend
De waarnemend secretaris herkent de kritiek niet. "De vijf spreken niet namens de gemeenschap van Doenrade. De brief is onnodig confronterend en niet gericht op een oplossing. Je moet met elkaar praten, niet op deze wijze te werk gaan.”

Klaassen zegt dat drie van de vijf briefschrijvers geen deel meer uitmaken van het bestuur. Wel zegt hij dat Houben, die vijf jaar in Doenrade is en ook in Oirsbeek dient, een andere wijze van werken heeft dan zijn voorganger Louis Cordewener.

Menselijk
"Cordewener stond bekend om zijn menselijke contacten en plooide zich naar de mensen. Pastoor Houben is een ander persoon. Hij heeft kerkelijk recht gestudeerd in Rome en zegt wel eens ‘nee’ tegen mensen. Dat laat onverlet dat hij niet tekortschiet in persoonlijke betrokkenheid richting de parochianen.”

Klaassen merkt verder op dat Houben namens het bisdom de clustering van diverse parochies moet regelen. Die bundeling is nodig in verband met het gebrek aan priesters, de terugloop van het aantal kerkgangers en de leegstand van kerken.

Reorganisatie
Als gevolg van die clustering heeft Houben niet alleen Doenrade en Oirsbeek in zijn ‘portefeuille’, maar ook Schinveld en Merkelbeek. Bij de kerkelijke reorganisatie worden ook nog onder meer Bingelrade, Puth, Schinnen en Sweikhuizen betrokken.

Pastoor Lucien Houben kan de kritiek in de brief niet plaatsen. "Die bevat halve waarheden en hele leugens. Het interesseert deze mensen schijnbaar niet wat de gevolgen van hun handelen zijn voor de mensen in Doenrade, maar ook in de andere drie parochies waar ik werk.”

Net als Klaassen beaamt Houben dat hij de opdracht van het bisdom heeft om de komende twee jaar het in Roermond uitgestippelde beleid uit te voeren. Aan opstappen, zoals in de brief wordt voorgesteld, denkt hij niet. Wel wil hij graag in gesprek om te kijken waar de pijn zit.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →