Spoedoverleg in Gulpen-Wittem over Trambaanfietsroute

De trambaanroute gaat onder meer over het oude viaduct in Reijmerstok.© Diana Scheilen

Het afhaken van Vaals bij de Trambaanfietsroute kan ‘ernstige gevolgen’ hebben voor de samenwerking in het Heuvelland. Volgens de oppositie in Gulpen-Wittem komt wellicht zelfs weer een gemeentelijke herindeling ter sprake.

René Willems

De situatie is ‘ernstig’, erkent wethouder Guido Houben van Gulpen-Wittem. Daarom heeft hij meteen overleg gevraagd toen buurgemeente Vaals maandag afhaakte bij de gezamenlijke Trambaanfietsroute.

Dat ‘spoedoverleg’ komt er ook. Volgende week donderdag. "Eerder kon helaas niet", liet Houben de raad van Gulpen-Wittem donderdagavond weten. En dat ligt volgens hem niet aan hem: "Het zegt wellicht iets over het urgentiebesef bij andere gemeenten."

VerrastGulpen-Wittem is verrast door de motie die de gemeenteraad van Vaals maandag heeft aangenomen, en die door het college van de grens­gemeente is ‘omarmd’. Vaals trekt zich terug, onder meer omdat de fietsroute op veel verzet stuit. Volgens oud-wethouder Piet Franssen is dat het einde van het project.

Dat is in zijn ogen funest voor het imago van het lokale bestuur: Vaals maakt duidelijk dat samenwerken simpelweg niet lukt.

De oppositiepartijen CDA en Fractie Franssen hebben de kwestie donderdagvond aan de orde gesteld tijdens de raadsvergadering in Gulpen-Wittem. Volgens hen had het college de fractievoorzitters meteen bij elkaar moeten roepen toen de eerste signalen uit Vaals in Gulpen-Wittem binnendruppelden.

ZorgvuldigheidBurgemeester Nicole Ramaekers benadrukt dat het college in Gulpen-Wittem zelf nog niet precies weet wat Vaals precies wil. Maandag worden de colleges van Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten bijgepraat door B en W van Vaals.

Later die week vergadert de stuurgroep Trambaanfietsroute over de situatie die is ontstaan. Daarin zijn ook Maastricht en de provincie vertegenwoordigd. Donderdagavond praat Houben de raad van Gulpen-Wittem direct bij, heeft hij toegezegd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal