Vmbo’ers weten al iets meer na stressvolle week

Print
Vmbo’ers weten al iets meer na stressvolle week

Afbeelding: Jean Pierre Geusens

De gedupeerde vmbo-scholieren zouden maandag pas gebeld worden. Maar toen woensdagnacht het inspectierapport binnenkwam, besloot VMBO Maastricht de leerlingen toch meteen in te lichten, zoals minister Slob van Onderwijs ook voor ogen had.

"Ik ben nu wel gerustgesteld", zegt Gina Dreessens (16). Net als de rest van de 354 gezakte scholieren van het Maastrichtse VMBO werd ze na een stressvolle week donderdagmiddag gebeld door haar mentor. Gina, die op het nippertje geslaagd was, heeft vijftien toetsen te weinig gemaakt in haar derde en vierde leerjaar. De meeste scholieren zitten zo tussen de twintig en de dertig ontbrekende toetsen, denkt vmbo’er Raúl Stevens (16). Hij heeft er zelf negen: "Ik heb er wel vertrouwen in dat ik volgend jaar toch de opleiding brood & banket kan gaan doen."

Gecompenseerd
Uiterlijk maandag weten de scholieren hoeveel toetsen er daadwerkelijk moeten worden gemaakt. Het kan zijn dat sommige toetsen worden samengevoegd of op een andere manier worden gecompenseerd. En dan is het natuurlijk nog een hele puzzel qua tijdsplanning.

Ook Zainab Kpaka (16), die met meerdere achten en zevens slaagde voor haar eindexamen, is enigszins gerustgesteld na het belletje. "Maar wel jammer dat het op deze manier gebeurt. Via de app zag ik vandaag dat mensen gebeld werden. Ik schrok even toen ik zag hoeveel toetsen andere leerlingen misten." Zainab, die volgend jaar naar de havo wil, mist veertien toetsen. Dat valt mee, zegt ze. "Maar of mijn vakantieplannen eind juli doorgaan, dat is nog even de vraag."

Privacy
Sommige scholieren zouden zelfs 69 toetsen missen van het derde en vierde leerjaar. Of dit klopt, wil VMBO Maastricht niet zeggen. "Daar gaan wij mede vanuit privacyoverwegingen niets over zeggen."

In de loop van de nacht kwam bij het VMBO Maastricht het rapport van de inspectie binnen. Woordvoerder Paul ’t Lam: "Pas toen wisten wij als school wat er precies in het rapport stond en of we de leerlingen donderdag al in konden lichten."

Minister Arie Slob reageerde geërgerd op het nieuws dat de school woensdag zei pas uiterlijk maandag de scholieren te kunnen informeren: "Dat is echt onzin. Dit is een titanenklus geweest voor de inspectie en daar hoeft de school niet nog eens eerst haar eigen beschouwing op los te laten."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →