Venloos raadslid knapt bouwval op in realitysoap

Print
Venloos raadslid knapt bouwval op in realitysoap

Raadslid Chantal Theunissen. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo - Paul Bax en Chantal Theunissen uit Venlo renoveren deze zomer een voor één euro gekocht pand op Sardinië. De voortgang is te zien in de RTL4-realitysoap ‘Het Italiaanse Dorp: Ollolai’.

Om te voorkomen dat het plaatsje Ollolai (1300 inwoners) op het Italiaanse eiland Sardinië zou veranderen in een spookdorp, bedacht burgemeester Efisio Arbau een plan. Hij bood 200 vervallen huizen in zijn gemeente aan voor het symbolische bedrag van één euro. Op voorwaarde dat de kopers het pand binnen drie jaar renoveren en dit pas na minstens vijf jaar weer mogen verkopen. Met het plan hoopt Arbau een impuls te geven aan het dorp waar weinig baby’s worden geboren, jongeren vertrekken en de bevolking vergrijst.

Realitysoap
Na het zien van een reportage over het dorp in het eigen journaal, bedacht tv-zender RTL4 een realitysoap. Het Italiaanse Dorp: Ollolai. Vanaf 16 juli tot en met 24 augustus worden dagelijks vijf Nederlandse stellen en gezinnen gevolgd die de kans kregen een ‘één-euro-huis’ te kopen, dit bewoonbaar maken en een onderneming op te zetten. Voorwaarde is dat de bedrijven wat toevoegen aan de lokale economie.


Het Italiaanse dorp Ollolai (FOTO: RTL)

Tot de vijf deelnemers behoren Paul Bax en Chantal Theunissen uit Venlo. Zij willen in het aangekochte pand een nieuwe, extra praktijk Paul Bax - Pijnbestrijding & Revalidatie realiseren. Begin dit jaar kwamen ze door de casting, de afgelopen maanden vonden al voorbereidingen plaats en in juli en augustus wordt er gefilmd op Sardinië.

Aanblijven
Theunissen, sinds de verkiezingen gemeenteraadslid voor coalitiepartij EenLokaal in Venlo, wilde deze week geen vragen van deze krant over de deelname aan het televisieprogramma beantwoorden. Wel zegt ze gewoon aan te blijven als raadslid in Venlo. Dit bevestigt haar fractievoorzitter Luud Pieko.

Een woordvoerder van RTL4 laat weten dat deelname aan het programma niet betekent dat deelnemers ook permanent op Sardinië moeten gaan wonen. "Al zijn sommigen dat wel van plan. Maar de enige voorwaarden zijn dat het huis wordt verbouwd en de onderneming een impuls geeft aan het dorp."

De dorpsraad van Ollolai beoordeelt de voortgang van de plannen iedere week en kan als aanmoediging extra hulp verstrekken. Het gezin of koppel dat aan het eind de meeste vooruitgang heeft geboekt, kan een groot deel van de eigen investering terugverdienen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →