Europese regeringsleiders sluiten deal over migratie

Print
Europese regeringsleiders sluiten deal over migratie

Premier Rutte te midden van zijn Europese collega's. Afbeelding: ANP

De 28 EU-leiders hebben na urenlange moeizame en volgens premier Mark Rutte emotionele onderhandelingen een akkoord bereikt over het migratiebeleid.

Er komen op korte termijn gesloten opvangcentra in Zuid-Europa voor nieuwe bootvluchtelingen. Op de langere termijn hopen de leiders ook buiten de EU 'gecontroleerde' centra te kunnen opzetten waar onderschepte bootvluchtelingen naartoe worden gebracht.

Verspreid
In de centra wordt bepaald welke vluchtelingen recht hebben op asiel en welke niet. Daarover moet sneller uitsluitsel zijn dan nu vaak het geval is. De 'rechtmatige' asielzoekers worden over de EU verspreid. Hoe dat gebeurt moet volgens Rutte nog worden uitgewerkt. Met landen buiten de EU zouden dezelfde soort afspraken over de opvang van vluchtelingen kunnen worden gemaakt als met Turkije, zei hij.

"Het goede nieuws is dat er overeenstemming is. Ik ga niet zeggen dat nu het hele vraagstuk is opgelost maar we hebben wel een grote stap gezet", aldus de premier na afloop van de bijeenkomst. "Alles was ingewikkeld."

Italië
De Italiaanse premier Giuseppe Conte eiste concrete maatregelen om het land zo snel mogelijk te ontlasten van de migratiedruk. Hij dreigde de slotconclusies van de top, ook over alle andere onderwerpen, niet te ondertekenen zonder resultaat. Italië wil ook aanpassing van de Dublin-regels die bepalen dat een migrant een asielverzoek moet indienen in het land van aankomst. "Daar gaat Oostenrijk nu verder aan werken", aldus Rutte. Oostenrijk neemt zondag het tijdelijke EU-voorzitterschap over.

De 28 kwamen ook overeen de Europese grens- en kustwacht Frontex snel uit te breiden om de buitengrenzen te versterken en hulporganisaties "te beschermen tegen de praktijken van mensensmokkelaars". Rutte lichtte dat niet toe.