Positiviteit heerst in eerste vergadering Sittard-Geleen

Print
Positiviteit heerst in eerste vergadering Sittard-Geleen

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Sittard - Als de vergadering over het coalitieakkoord in Sittard- Geleen maatgevend is voor de komende vier jaar, dan staat de gemeente een golf aan positivisme te wachten.

"De goede sfeer valt me op deze avond. Dat is de grootste winst van vanavond", vatte Jack Renet (SPA) de bijeenkomst niet onjuist samen. Wethouder Leon Geilen (GOB), die talrijke vragen over het kersverse coalitieakkoord beantwoordde, glom en glimlachte uiterst tevreden. "Dank voor de positieve sfeer hier vanavond", begon hij zijn spreekbeurt.

Welwillend
Het buiten de coalitie gehouden CDA was de welwillendheid zelve, en ook de nieuwe fractie van de PVV dacht alleen maar constructief kritisch mee. De enige serieuze stekeligheden waren afkomstig van de Stadspartij, maar ook daar was Sergio Klein zich bewust van de frisse start: "Ik moet het positief houden", wat hij overigens zei zonder op zijn tong te bijten.

Vaag
Maar omgekeerd valt ook te zeggen dat het akkoord Samen Duurzaam nog zo vaag en onuitgesproken is, dat er nauwelijks iets negatiefs over valt te zeggen. De nadere invulling volgt eind dit jaar als de gemeente een brede gespreksronde met burgers, instellingen bedrijven heeft afgerond over welke richting Sittard-Geleen de komende vier jaar uit moet. Nog onduidelijk is wie daar aan mee mag of gaat doen.

Zo veel vrijblijvendheid, dat kan leiden tot een gebrek aan urgentie of, zoals PVV’er Robert Housmans het verwoordde, ‘een verloren jaar’. Hij waarschuwt verder voor de grote hoeveelheid externe subsidie waar Sittard-Geleen zich van afhankelijk heeft gemaakt voor de realisatie van alle plannen. "Daar is heel veel lobbywerk voor nodig. Driekwart is niet uitvoerbaar als er geen extern geld bijkomt."

Snelheid
Ook de Stadspartij eist meer snelheid. "Ik merk hier de vertragende hand van het GOB, die ze nu al voor de vierde keer hanteert", aldus Nancy Kaufmann, die ook wil dat serieus naar de burger wordt geluisterd. Volgens Geilen staan snelheid en serieus luisteren naar de burger op gespannen voet met elkaar.

Is dit nu de nieuwe bestuurscultuur van meer openheid, die de pas aangetreden coalitie voorstaat? "We hebben hier intern nog geen debat over de bestuurscultuur gehad. Ik verwacht op korte termijn een debat over wat die vernieuwing inhoudt", stelde Sergio Klein, om er ook aan toe te voegen: "Het rapport spreekt mij hartstikke aan."

Dat debat komt er, zegde Geilen toe.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen