Monumentale schuur in Asenray niet meer te redden

Print
Monumentale schuur in Asenray niet meer te redden

Hoeve Straterhof in Asenray. Afbeelding: De Limburger/John Peters

Hoeve Straterhof aan de weg Straat in Asenray staat op de monumentenlijst van Roermond. Dat heeft niet kunnen voorkomen dat de schuur bij de boerderij compleet in verval is geraakt.

Wat is de waarde van een gemeentelijke monumentenlijst als diezelfde gemeente niet kan voorkomen dat panden in verval raken? Dat vraagt de Roermondse stichting Ruimte zich af, die bij de gemeente herhaaldelijk aan de bel trok over Straterhof.

Doorn in het oog
De hoeve dateert van 1844 en de schuur is waarschijnlijk nog ouder. Vanwege hun cultuurhistorische waarde staan beide op de gemeentelijke monumentenlijst. De schuur kan inmiddels als verloren worden beschouwd; het dak is onlangs ingestort. Dat het ondanks alle waarschuwingen aan het adres van de gemeente zover heeft kunnen komen, is de stichting Ruimte, hoeder van het cultureel erfgoed, een doorn in het oog. Al sinds 2009 waren er volgens haar ernstige mankementen aan het gebouw. De voorgevel wordt al jaren gestut, omdat hij bol staat. Ook het dak vertoonde al eerder gaten.

Niet haalbaar
In mededelingen aan de commissie Burgers en Samenleving meldt het college dat de gemeente overleg heeft gevoerd met de eigenaar, die op hoge leeftijd nog altijd in de hoeve woont waar hij geboren is. De gemeente heeft toen aangeboden een onderzoek te laten verrichten naar de mogelijkheden en kosten van herstel. "De eigenaar heeft laten weten een dergelijk onderzoek niet toe te staan. Geconcludeerd is dat gezien de omstandigheden restauratie van de schuur niet haalbaar is", aldus de notitie.

In de monumentenverordening van Roermond is - in tegenstelling tot in de modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten - geen bepaling over instandhoudingsplicht opgenomen. De stichting Ruimte vraagt zich af of dat niet gewijzigd moet worden

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen