Wilders: Ik ben meer een kluizenaar dan een feestnummer

Print
Wilders: Ik ben meer een kluizenaar dan een feestnummer

Afbeelding: ANP/Jerry Lampen

Zelfs voor een ‘ras- einzelgänger’ als Geert Wilders valt het zwaar dat hij al bijna veertien jaar beveiligd moet worden, vertelt hij in een nieuw boek over hem. Wat hij het meest mist? Zondagse autoritjes in zijn Audi TT.

De PVV-leider zegt het in het boek berustend: "Ik kan heel goed zonder veel sociale contacten." Alsof het een gelukje is, bij zijn bestaan in isolement, zo is te lezen in Zo gek is het geworden, dat deze vrijdag wordt gepresenteerd.

Workaholic
Dat schetst een beeld van een eenzame workaholic. Van zijn Hongaarse vrouw Krisztina mag het wel een onsje minder. "Ze heeft me nu ook verboden om ’s avonds of ’s nachts de iPad mee de slaapkamer in te nemen. Als het aan mij ligt, zit ik er om drie uur ’s nachts nog mee op schoot. Dan heb ik opeens een idee en dan app of mail ik dat direct naar een aantal collega’s."

Beveiliging
Zijn persoonsbeveiliging trekt een wissel op hun privéleven. Ze hebben ‘diverse sociale contacten verloren’. "Zeker in het begin was dat een reden voor een aantal vrienden en kennissen om ons niet meer thuis uit te nodigen. We hebben ook vrienden gehad die niet meer thuis, maar liever in de bar van een hotel in de buurt afspraken. Zodat niemand uit de buurt wist dat ze met ons omgingen."

Anderen vragen of Krisztina ‘misschien alleen kan komen’. "Ach, ik ben ook niet een van de meest sociale types van Nederland", zegt Wilders. "Ik ben niet echt iemand die dol is op feestjes ofzo. Niet dat ik een kluizenaar ben, maar tussen die twee neig ik wel meer naar de laatste."

Vrijheid
Toch mist de PVV’er zijn vrijheid wel degelijk. Het meest van allemaal: zelf autorijden. Dat mag niet meer in Nederland door zijn beveiliging, waar ze vroeger zijn Audi TT pakten op zondag. "Dan reden we vanuit Venlo een stukje Duitsland in. De vrijheid alleen op pad te gaan. Dat mis ik enorm."

Dat zijn vrouw daardoor ook beperkt is in haar vrijheid ‘is nooit’ zijn ‘bedoeling’ geweest. "Ik vind niet dat ik schuldig ben, maar dat is wel het gevolg van mijn gedrag. Wat dat betreft, ben ik blij dat ik geen kinderen heb. Die hadden het vast moeilijk gehad."

Islam
Het boekwerk is verder gelardeerd met persoonlijke feitjes. Dat hij als kind ging ‘krijsen’ en dan vaak zijn zin kreeg. Dat hij aardig kon voetballen (‘rechtsbuiten’), maar nog beter kon tennissen. Maar vooral benadrukt Wilders dat hij ‘blijft strijden’ tegen de islam ‘zo lang ik het gevoel heb dat ik daaraan iets kan bijdragen’. "Mijn vrouw Krisztina heeft ook nog nooit tegen me gezegd: ‘Stop er toch mee’, of iets dergelijks. Ze weet dat ik dan doodongelukkig zou worden."

Wél is ze niet altijd te spreken over zijn toon. "Mijn vrouw zegt weleens ‘wat heb je nou weer gedaan Geert?’ Ze vindt per definitie iets wat gedoe oplevert, niet leuk. Daar houdt ze niet van."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →