Acties spoor en streekbussen gaan dit weekend door

Print
Acties spoor en streekbussen gaan dit weekend door

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Reizigers moeten ook dit weekeinde rekening houden met acties op het spoor en bij de streekbussen in Limburg en de rest van het land.

Vakbond FNV zet de stakingen die woensdag begonnen door. CNV adviseert zijn leden om niet te staken, maar steunt vakbondsleden die dat wel willen doen.

Volgens FNV-regiowoordvoerder Giel Linke zullen de acties opnieuw impact hebben in Limburg. Hoe hoog de uitval van streekbussen en Arrivatreinen zal zijn, kon hij nog niet zeggen.

Nieuwe acties
Woordvoerder Kees de Vos van CNV zegt dat zijn bond de leden heeft opgeroepen om dit weekeinde niet te staken. De vakbond heeft vrijdagmiddag besloten dat CNV-chauffeurs in het streekvervoer hun acties pas vanaf maandag voortzetten. 

CNV-leden die zich dit weekeinde toch willen aansluiten bij hun stakende FNV-collega's kunnen  rekenen op steun van hun bond. Ze worden doorbetaald uit de stakingskas. Ook De Vos doet geen uitspraken over het aantal bussen en treinen dat zal uitvallen door de stakingsacties.

Volgende week
CNV kiest volgende week bewust voor een staking buiten de spitstijden, zegt actieleider Jeroen Warnaar. "Met deze mildere actievorm kunnen de buschauffeurs de staking toch doorzetten, zonder dat zij de reizigers al te veel te duperen. Ze staken echt niet voor hun plezier."

Concreet betekent dit dat vanaf maandagochtend de bussen ’s ochtends tot 9:00 uur en ’s middags tussen 16:00 en 19:00 zullen rijden. Buiten de spitstijden ligt het openbaar vervoer grotendeels stil, in ieder geval tot en met woensdag, zegt de vakbond.

Werkzaamheden
Zeker is wel dat Limburgse treinreizigers hoe dan ook last gaan ondervinden. De reguliere werkzaamheden gaan dit weekeinde ondanks alles gewoon door. Zo rijden er zaterdag en zondag bijvoorbeeld geen treinen tussen Roermond en Sittard. Ook tussen de stations Maastricht en Maastricht-Randwyck is dat het geval. Op het traject Weert-Eindhoven rijden dan weer minder treinen.

België
Per spoor van Maastricht naar Luik is de komende dagen ook geen optie. Deze vrijdag kan dat niet omdat er ook in België gestaakt wordt, zaterdag en zondag gaat het niet lukken vanwege werkzaamheden.

Op alle plekken waar dit weekend gewerkt wordt, kunnen reizigers gebruik maken van vervangend busvervoer.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →