1900 stakers leggen productie VDL Nedcar stil

© De Limburger/Ermindo Armino

De productie bij VDL Nedcar in Born ligt plat. Er zijn als gevolg van de door de bonden uitgeroepen tweedaagse staking, te weinig mensen om auto’s te maken.

Frans Dreissen

In Holtum hebben zich 1.900 medewerkers officieel als ‘staker’ laten registreren. Een groot deel van het werkwillend personeel (ochtendploeg) in de fabriek, is vervolgens naar huis gestuurd. Vermoedelijk zal er ook tijdens de middag- en zaterdagdienst geen auto’s worden geproduceerd.

MeerAan de oproep van de vakbonden FNV, CNV en De Unie aan de leden om twee dagen het werk neer te leggen, lijkt meer gehoor te worden gegeven dan ruim twee jaar geleden. Destijds werd er gestaakt door 900 werknemers van VDL Nedcar. Dit jaar zijn het er meer, zij het dat er ten opzichte van twee jaar geleden ook beduidend meer mensen in de fabriek werken.

BeroepDe directie van VDL en VDL Nedcar heeft deze week al een dringend beroep gedaan op de onderhandelaar namens de werkgevers, om zo snel mogelijk in gesprek te komen met de bestuurders van de vakbonden.

VDL Nedcar is net als DAF een lijnproductiebedrijf. Door een radertje uit het productieproces te halen ligt de band al gauw stil. Bonden grijpen deze kwetsbaarheid aan om hun cao-eisen extra kracht bij te zetten. "We strijden voor een goede cao, 3,5 procent loonsverhoging en bijvoorbeeld een generatiepact, voor de hele sector Metalelektro", zegt FNV-bestuurder Hans Wijers.

"De stakingen zijn niet specifiek gericht op een bedrijf. VDL Nedcar heeft aangegeven om de werkdagen terug te brengen van 9,5 naar 8 uur en 3 kwartier en op termijn ook het werken op zaterdag te verminderen. We zijn blij dat het bedrijf tot inkeer is gekomen. Aan de andere kant zijn VDL en DAF invloedrijke spelers en hebben ze bij de werkgeversorganisatie iets in de melk te brokkelen."

Extra dienstenDe directie van VDL Nedcar heeft eerder aangegeven dat de aantallen auto’s toch moeten worden gebouwd. Dat zal dan gebeuren tijdens bijvoorbeeld extra nachtdiensten. Met een extra dienst op zondagavond, zo zegt een woordvoerder van VDL Nedcar, is het ‘verlies’ van de stakingsdag vorige week woensdag, gecompenseerd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal