Redding onderwijs voor ouderen is nabij

Print
Redding onderwijs voor ouderen is nabij

Afbeelding: iStock

Een doorstart van het hoger onderwijs voor ouderen in Limburg (HOVO) lijkt in zicht.

Provinciale Staten willen voor de komende twee jaar in totaal 50.000 euro uittrekken zodat HOVO, in een nieuwe samenwerking met de Open Universiteit, kan blijven voortbestaan. 

Eigen benen
Dat blijkt tijdens de behandeling van de voorjaarsnota, vrijdag in Provinciale Staten. Een motie die 50PLUS wil indienen, wordt vooralsnog gesteund door CDA, PvdA en alle oppositiepartijen. ‘Het geld is nodig om de naamsbekendheid te vergroten en op die manier de nieuwe stichting HOVO Limburg een solidere basis te geven.’ Na twee jaar moet de stichting dan weer op eigen benen kunnen staan, is de gedachte.

Huisvesting
Het Limburgse ouderenonderwijs hield in mei op te bestaan omdat HOVO de huisvestingskosten die Zuyd Hogeschool was gaan vragen, niet kon betalen. Het provinciebestuur weigerde te hulp te schieten. Alleen onderwijsprojecten die gericht zijn op het bevorderen van werk worden financieel ondersteund. De cursussen van HOVO worden hoofdzakelijk gevolgd door hoogopgeleide gepensioneerden.

Open Universiteit
Onlangs werd bekend dat een delegatie van oud-leerlingen toch nog probeert het onderwijs nieuw leven in te blazen. Daarvoor is een nieuwe stichting opgericht en een bedrijfsplan gemaakt. Het onderwijs zou verplaatst worden van Zuyd Hogeschool naar de Open Universiteit. Het lijkt erop dat de Staten dit plan willen steunen. Vrijdagmiddag wordt over het plan gestemd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →