Directeuren Tyltylschool zwaaien af: 'betrokken zijn is alles'

Print
Directeuren Tyltylschool zwaaien af: 'betrokken zijn is alles'

Adjunct-directeur Guido Beckers (links) en directeur Frans Thiessen nemen op vrijdag 6 juli afscheid van hun geliefde Tyltylschool De Maasgouw aan de Bemelergrubbe in Maastricht. Afbeelding: Sjak Planthof

Ze zagen het onderwijs ook op hun TylTylschool de Maasgouw verzakelijken. Directeur Frans Thiessen en adjunct-directeur Guido Beckers waren hun hele arbeidzame leven met hart en ziel verbonden aan de school voor speciaal onderwijs in Maastricht. Beiden nemen vrijdag 6 juli afscheid. De korte lijnen met datgene waarvoor ze het altijd deden, zijn altijd gebleven. “We kennen alle kinderen bij naam.”

Maastrichtenaar Frans Thiessen (63) begon, na zijn lerarenopleiding en militaire dienst,  in 1978 als leerkracht aan de school in Maastricht voor kinderen die zowel lichamelijk als verstandelijk beperkt zijn. Toen nog aan de Daaldersruwe in Malberg. “We hadden zes personeelsleden met 30 kinderen in drie klassen.”


Collega en stadgenoot Guido Beckers (64) doorliep ook de Pabo en zijn diensttijd om twee jaar later, in 1980, op de school aan de slag te gaan. “Er is veel veranderd. Nu hebben we 80 kinderen, verdeeld over 12 klassen, met 55 medewerkers.”
Thiessen werd in 1987 directeur van de school. In hetzelfde jaar ging Beckers de functie van adjunct-directeur vervullen. 
De school huist sinds 2002 aan de Bemelergrubbe, met een eigen zwembad voor de leerlingen. “De watertemperatuur is 32 graden, dan kunnen kinderen met bijvoorbeeld spasmen zich helemaal ontspannen.”

Klassen begroeten
Beide heren hebben het onderwijs in de loop der jaren zien verzakelijken. Thiessen: “Het is allemaal wat formeler geworden, meer papierwerk en protocollen. Meer overleg, en minder tijd om ook vanuit mijn functie met de kinderen te werken. Ik voel me nu meer manager dan in de jaren negentig.” Beckers vult hem aan: “De korte lijnen zijn echter altijd gebleven. Die hielden we goed in het oog.” 
Dat kan de afzwaaiend directeur beamen: “We blijven bijvoorbeeld in de klassen komen. ‘s Ochtends wachten we de busjes met leerlingen op om hen en hun begeleiders te begroeten. We kennen alle kinderen bij naam. Ik zei altijd tegen mezelf: als ik de kinderen niet meer bij naam ken, moet ik stoppen. Dat is gelukkig niet gebeurd. Ik waakte er voor teveel manager te worden.”

Passend onderwijs
Als er iets is wat de directeur en de adjunct als minder prettig hebben ervaren dan is dat gang van zaken rond de invoering van ‘passend onderwijs’, zo’n vier jaar geleden. Dat heeft als doel om kinderen uit het speciaal onderwijs indien mogelijk naar het reguliere onderwijs te laten doorstromen. Deels vanuit financiële overwegingen. Thiessen: “We namen deel aan overlegorganen met het reguliere onderwijs, terwijl van doorstroming vanuit ons onderwijstype in het geheel geen sprake is. Passend onderwijs is prima, maar onze leerlingen zullen nooit in het reguliere onderwijs terecht komen. Dat was en is energie- en tijdrovend.” Beckers: “We vormen een uitzondering, maar we moeten wel aan regels en protocollen voldoen.” De Maasgouw is de enige Tyltylschool in Limburg. 

Dynamisch Duo
Thiessen en Beckers zwaaien vrijdag 6 juli af. Hun opvolgers zijn Jeroen Phijl (40) die de directeursfunctie gaat overnemen, en Ton van Kan (63) die sinds 2004 als adjunct-directeur deel uitmaakt van de directie. Van Kan kent de vertrekkende directeuren sinds hij in 1988 op de school kwam werken. “Beide heren zijn altijd goed meegegroeid met de veranderende omstandigheden.” Phijl kent hen sinds hij in 2000 leerkracht werd op De Maasgouw. “Kinderen stonden bij hen altijd centraal. Ze waren als een soort Bert en Ernie. De één kon niet zonder de ander. Een dynamisch duo.”

Betrokkenheid
Voor Thiessen en Beckers lonkt nu een zee van vrijheid. Beckers: “Het besef komt pas op 20 augustus, als de school weer begint. Dat je dan weet dat het niet meer hoeft.” Hij neemt zich voor nog meer te gaan genieten van wat het leven te bieden heeft. Thiessen: “Het komt nu wel erg dichtbij. Maar ik krijg meer tijd om me te wijden aan mijn sportieve hobby’s, hardlopen en fietsen.”
Als Thiessen en Beckers tot slot dan toch een boodschap willen achterlaten is het deze: “Betrokkenheid is het geheim achter succes, dat kun je niet veinzen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →