Aantal abonnementen met vaste telefoonlijn neemt snel af

Print
Aantal abonnementen met vaste telefoonlijn neemt snel af

Afbeelding: Istock

Het aantal telecomabonnementen inclusief vaste telefonie neemt snel af. Waar in het eerste kwartaal van 2017 nog 52 procent van de mensen voor een abonnement inclusief vaste lijn koos, is dat in de eerste drie maanden van 2018 gedaald naar 33 procent.

Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Pricewise. 

Internet-only
Volgens de site kiezen Nederlanders daarentegen steeds meer voor een internet only-abonnement. Het aandeel van deze abonnementen is in het eerste kwartaal van 2018 gestegen naar twintig procent, ten opzichte van vijftien procent in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal internet- en tv-abonnementen is in een jaar tijd met 44 procent toegenomen. 

In een reactie aan het AD laat KPN weten dat zij herkennen dat het aantal vaste aansluitingen terugloopt. Volgens het bedrijf verloopt de afname geleidelijk en is het in lijn met de marktontwikkeling. "De voornaamste reden voor de afname is het gebruik van de mobiele telefoon", legt Ellen van Heerwaarden van KPN uit. " Steeds meer mensen gebruiken uitsluitend een mobiel abonnement, dat ze ook voor thuis gebruiken."

Extra betalen
Ook de opbouw van de abonnementen verklaart volgens Pricewise-directeur Hans de Kok waarom vast bellen in populariteit afneemt. Volgens hem zit een vaste lijn bij veel providers niet meer standaard inbegrepen in het abonnement en moet de consument er extra voor betalen. 

"Voorheen zat de vaste telefonie in onze Alles-in-1 pakketten, maar klanten hebben ons aangegeven dat zij graag zelf de mogelijkheid willen hebben om voor de diensten te kiezen die bij hen passen", aldus Van Heerwaarden. "Daarom is vaste telefonie bij KPN sinds vorig jaar een optie geworden. 

Streamen
Volgens de Kok komt de toename van het internet-only abonnement doordat de consumenten steeds vaker gebruikmaken van online tv- en videostream-apps op hun smart-tv zonder decoder.

De keuze in verschillende internetsnelheden en de gemiddelde internetsnelheid van de verkochte abonnementen is eveneens toegenomen. Vorig jaar was de gemiddelde snelheid van alle verkochte abonnementen via Pricewise nog 62 Mb/s, nu is dat 95 Mb/s. Dat is een snelheidstoename van bijna vijftig procent. 

Eerder werd al aangekondigd dat de grootste internetproviders per 1 juli een prijsverhoging voor hun internet- en tv-abonnementen doorvoeren.