Nederweert bestrijdt geen luizen meer

Print
Nederweert bestrijdt geen luizen meer

Afbeelding: iStock

Nederweert - De gemeente Nederweert gaat dit jaar geen luizen bestrijden, zo heeft het college onlangs besloten. Nu chemische bestrijding van de diertjes die zorgen dat plakkerig suikerwater uit de bomen valt niet meer mag, gaat de aanpak fors geld kosten.

Tot dit jaar zou de gemeente rond deze tijd de volgroeide diertjes met gif bespuiten, een kostenpost van 1926 euro voor Nederweert. Maar de chemische bestrijding is sinds dit jaar verboden en alleen lieveheersbeestjes kunnen nog worden ingezet om de overlast van de luizen tegen te gaan.

Lieveheersbeestjes
De kosten liggen (afhankelijk van hoe hoog de lieveheersbeestjes in de boom moeten worden gehangen) tussen de 39.782 en 55.856 euro. “En dan is het niet eens zeker dat het effectief is”, verklaart demissionair wethouder Theo Coumans. “Het kan zijn dat het niet goed werkt en dat opnieuw lieveheersbeestjes op de boom moeten worden gezet. Daarbij hebben we ook overwogen dat de luizen in tegenstelling tot de processierupsen geen gezondheidsklachten veroorzaken maar alleen overlast.”

Zwarte plekken
De overlast van luizen bestaat uit het plakkerige suikerwater dat uit de bomen druppelt en uiteindelijk zwarte plekken veroorzaakt. Bewoners van de Molenweg in Nederweert hebben er in het verleden al meermaals over geklaagd. Maar ook daar is de gemeente met ruim 5658 euro fors duurder uit als de natuurlijke vijand van de luis moet worden ingezet.

Evaluatie
Zelfs bijna drie keer zoveel als de bestrijding van de luis in de hele gemeente vorig jaar. Het college heeft dan ook besloten de luis dit jaar helemaal niet te bestrijden, ook niet als er overlastklachten zijn. In oktober brengt de gemeente in beeld waar overlast ontstaat door het stoppen met de bestrijding en wat het kost om alleen op die plekken luizen te bestrijden zodat in november kan worden besloten of en hoe de luizen in 2019 worden aangepakt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →