Onderzoek rekenkamer naar Proosdijschuur Meerssen

Print
Onderzoek rekenkamer naar Proosdijschuur Meerssen

Afbeelding: Harry Heuts

Meerssen - De gemeenteraad van Meerssen vraagt de rekenkamercommissie om een diepgravend onderzoek naar het procesverloop rondom de verkoop, renovatie en verbouwing van de Proosdijschuur.

De raad heeft een document van drie kantjes A4 opgesteld met vragen waarop ze een antwoord hoopt te krijgen.

Fiasco
De operatie rondom het monumentale pand aan de Markt eindigde in een fiasco. De verkoop van het pand bracht uiteindelijk tonnen minder op dan de bedoeling was. ‘Vooruit dan’, oordeelde de raad. "Ook al is het een mindere deal, als daarmee het pand gered kan worden én we krijgen er een mooie nieuwe raadzaal bij, dan doe maar."

Maar dat de uitbater van de Proosdijschuur ‘per ongeluk’ een vergunning kreeg voor het vanaf ’s ochtends tien uur uitbaten van een terras op het binnenplein, dat was niet de bedoeling. Dat er na de verbouwing opeens een woonhuis in het pand was aangebracht, kwam voor velen ook als een verrassing.

En die raadzaal bleek uiteindelijk onbruikbaar. Verantwoordelijk wethouder Guido Houben hield het op ‘ambtelijke blunders’, maar zag zich na het bekend worden daarvan toch genoodzaakt om uit eigen beweging op te stappen.

Wildste verhalen
Niet alleen is de politiek totaal ontstemd over de gang van zaken, de hele kwestie zorgt in Meerssen voor de wildste verhalen en andere ondernemers aan de Markt zijn des duivels omdat ze het gevoel krijgen dat de uitbater van de Proosdijschuur véél meer mag dan zij.

De raad hoopt dat de rekenkamercommissie - die nog moet beoordelen of ze het onderzoek op zich wil nemen - terug gaat naar het allereerste begin van het proces, toen BAM Bouw zich nog over het pand zou ontfermen.

Waarom is het pand, nadat BAM zich terugtrok, niet opnieuw in de markt gezet? Waarom is er onmiddellijk ingezet op een deal met de huidige exploitant en is die deal realistisch geweest? Welke afspraken zijn er precies gemaakt en door wie? De raad benadrukt overigens dat de ‘wie’-vraag niet de belangrijkste moet zijn. Ze hoopt uit het onderzoek vooral lering te trekken over hoe dit soort blunders in de toekomst voorkomen kan worden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →