Witte haai gespot bij Mallorca, de eerste in decennia

Print
Witte haai gespot bij Mallorca, de eerste in decennia

De witte haai was volgens de wetenschappers zo'n vijf meter lang. Afbeelding: Alnitak

Voor het eerst in minstens 30 jaar is er weer een levende witte haai gespot in Spaanse wateren. Wetenschappers zagen het vijf meter lange exemplaar gisteren zwemmen bij Mallorca, meldt het mariene onderzoekscentrum Alnitak op Facebook.

De wetenschappers zijn momenteel op expeditie en spotten de witte- of mensenhaai donderdagochtend omstreeks tien uur bij Cabrera, een onbewoond eiland zo'n twintig kilometer ten zuiden van Mallorca.

"We hebben de aanwezigheid van de haai gedurende 70 minuten gedocumenteerd", zegt Alnitak-directeur Ricardo Sagarminaga van Buiten op de Facebookpagina van het onderzoekscentrum. 

'Historische waarneming'
De krant Diario de Mallorca spreekt van een “historische waarneming”. Het is volgens haar de eerste keer dat een levend exemplaar werd gezien in de wateren rond de eilandengroep Balearen.

"In het verleden zagen we relatief vaak dode exemplaren die vast waren komen te zitten in de netten van vissers."

Geruchten
De afgelopen jaren deden volgens Sagarminaga verschillende geruchten de ronde over de aanwezigheid van witte haaien in de Balearische Zee (het gedeelte van de Middellandse Zee tussen de Balearen en het Spaanse vasteland) en waren er onbevestigde waarnemingen.

"Dit is de eerste wetenschappelijke waarneming van deze haaiensoort in Spaanse wateren in minstens 30 jaar. De haai is gefotografeerd, gefilmd en beschreven door een team van tien personen uit vijf landen."

Historisch feit
De aanwezigheid van witte haaien in de Spaanse wateren was volgens de Spaanse Nederlander een aanhoudend gerucht en tevens een historisch feit, ondersteund door foto's en namen van locaties in de wateren ten oosten en westen van de Balearen.

"Jarenlang was het echter onmogelijk om een witte haai zodanig te documenteren als wij nu hebben gedaan aan boord van ons onderzoekschip."