Jumbo haalt kipspiesjes uit de schappen vanwege listeria

Print
Jumbo haalt kipspiesjes uit de schappen vanwege listeria

Afbeelding: Jumbo

Supermarktketen Jumbo haalt per direct kipspiesjes uit de schappen. Vooral bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

In de kip is bij een kwaliteitscontrole de listeria-bacterie aangetroffen. Eerder deze week haalde Jumbo vanwege dezelfde bacterie al een partij satéballetjes terug. 

Geld terug
Het bedrijf roept klanten op de balletjes (houdbaarheidsdatum 17 juli) en de spiesjes (goed tot 19 juli) niet te eten maar terug te brengen naar de winkel. Mensen krijgen dan hun geld terug.

Gevaar voor zwangerschap
Volgens het voedingscentrum zijn er jaarlijks ongeveer 70 tot 100 gevallen van listeriabesmetting bekend. Bij gezonde mensen met een normale afweer kan de ziekte zonder klachten verlopen of met milde griepachtige verschijnselen. Bij zwangere vrouwen kan een infectie tot een miskraam leiden. 

Na besmetting met listeria duurt het 1 tot 90 dagen tot er klachten ontstaan. Doordat het zo verschilt wanneer de infectie tot uiting komt, is het vaak lastig om de oorzaak van de voedselinfectie te achterhalen.