Kasteeleigenaar Gerrickens in gelijk gesteld door rechter in zaak turborotonde

Print
Kasteeleigenaar Gerrickens in gelijk gesteld door rechter in zaak turborotonde

Bij de A76 tussen Nuth en Schinnen staat de heipaal klaar voor de aanleg van de turborotonde. Afbeelding: Robbert Kuijper

Nuth - De aanleg van de turborotonde bij Nuth loopt wederom vertraging op. Kasteeleigenaar Wim Gerrickens is door de rechter in het gelijk gesteld. Hij heeft ‘recht op uitzicht’, zoals dat in 1938 is vastgelegd

Alweer een tegenslag voor de provincie Limburg bij de aanleg van de turborotonde bij Nuth tussen de A76 en de Buitenring. De rechter oordeelt dat de provincie een fout heeft gemaakt en een afkoopsom voor moet stellen aan kasteeleigenaar Wim Gerrickens. Hoe hoog dit bedrag zal zijn, is nog niet bekend, maar volgens de rechter is 13 miljoen euro, het bedrag dat Gerrickens zelf onlangs voorstelde, te veel. 

Recht op uitzicht
Uit de uitspraak in het kort geding blijkt dat de rechter vindt dat de erfdienstbaarheid die vermeld staat in een handgeschreven akte uit 1938 nog altijd van toepassing is. Dat betekent dat op het perceel van Gerrickens met daarop kasteel Reijmersbeek niet hoger dan 78 meter boven NAP mag worden gebouwd. 

Dat ‘recht op uitzicht’ bestaat nog steeds, oordeelt de rechter. Dat de lap grond tussen het kasteel en de geplande turborotonde al onteigend is, doet daar niks aan af. „De provincie heeft haar werk niet goed gedaan en heeft het bestaan van een erfdienstbaarheid over het hoofd gezien. (-) De provincie heeft een fout gemaakt, niet Gerrickens.” 

Aan tafel
De provincie en de kasteeleigenaar moeten nu dus met elkaar om de tafel om te bepalen wat de waarde van dit recht op uitzicht is. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog niet bekend. De provincie laat weten dat ze zich aan het beraden is op de uitspraak. Gedeputeerde Eric Geurts: "Het bedrag moet wel reëel zijn. Er zijn experts die dit voor ons zullen becijferen." Bedragen wil hij niet noemen, maar hij gaat ervan uit dat het geld uit het reguliere budget voor de Buitenring kan worden gehaald. 

Buitenring
Welke consequenties de uitspraak heeft voor de planning van de werkzaamheden van de Buitenring kan Geurts niet overzien. "Wij gaan hier natuurlijk zo veel mogelijk druk op zetten. Al zal Gerrickens dat juist niet doen, schat ik zo in."

Voorlopig kan de provincie nog vooruit met andere werkzaamheden, verzekert Geurts en bovendien zit de bouwvakvakantie eraan te komen. 

De provincie kan de komende vier weken nog in hoger beroep gaan. Of ze dit zal doen, zal ongetwijfeld liggen aan hoe de onderhandelingen over de afkoopsom van de erfdienstbaarheid gaan verlopen. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen