Heerlense toneelclubs dreigen op straat te komen staan

Print
Heerlense toneelclubs dreigen op straat te komen staan

Peter Sak. Afbeelding: Arnaud Nilwik

De Heerlense amateurtoneelgezelschappen Kuvri, Triekeltrak en Stoute Schoenen dreigen dakloos te worden nu ze deze maand een oud mijnschoolgebouw aan de Huskensweg moeten verlaten.

De gezelschappen zijn nog altijd naarstig op zoek naar een vrij gebouw, loods, schuur of wat dan ook waar ze kunnen werken aan hun decorstukken. Maar alle alternatieve onderkomens in de stad blijken onbetaalbaar voor de drie clubs, die nauw samenwerken.

Prijzen
Ook de gemeente heeft enkele suggesties voor lokalen gedaan, maar deze worden alleen verhuurd tegen marktconforme prijzen, vertelt Peter Sak van Kuvri. "Dan gaat onze hele subsidie op aan de huurprijs." Om de zoektocht voort te zetten, zien de verenigingen zich gedwongen wel voor een te prijzig alternatief te kiezen. Maar volgens Sak is dit slechts een oplossing voor de korte termijn.

Volgens de gemeente Heerlen is het niet mogelijk om subsidie te verlenen voor de huur van panden. De gezelschappen verzorgen apart van elkaar jaarlijks een theaterproductie, die op lokale podia worden opgevoerd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →