Aanbouw nieuwe school Leuken dreigt fors duurder te worden

Print
Aanbouw nieuwe school Leuken dreigt fors duurder te worden

Het integraal Kindcentrum in Leuken bij de opening in januari 2017. Afbeelding: Ivar Janssen

De uitbreiding van het Integraal Kindcentrum (IKC) Leuken in Weert wordt duurder. Dat heeft het schoolbestuur laten weten.

De gemeente weigert voorlopig extra budget op te nemen. "Laat ze eerst maar aantonen dat het niet binnen het budget kan", stelt wethouder Gabriëls.

Vijf maanden na de opening van de nieuwe school in Leuken begin vorig jaar blijkt het Integraal Kindcentrum (IKC) al te klein. Overkoepelend schoolbestuur Meerderweert overtuigt de politiek snel met geld over de brug te komen voor uitbreiding.

Meer geld
Maar daags voor het aftikken van dat voorstel verrast Meerderweert de Weerter politiek na maanden praten deze week met de mededeling meer geld nodig te hebben. Tot grote frustratie van wethouder Geert Gabriëls en de politieke fracties die hier donderdagavond hun ongenoegen over kenbaar maakten.

"Het verdient inderdaad geen schoonheidsprijs", beaamt bestuurder Henk Jabben van Meerderweert. "Maar wij kregen de prijsopgave pas dinsdag en waren zelf ook verrast, het gaat om een substantieel bedrag van enkele tienduizenden euro’s."

Aanvullend krediet
Met 21 stemmen voor en 6 tegen heeft de Weerter gemeenteraad nu een bedrag van bijna 5 ton beschikbaar gesteld voor de aanbouw en nog eens 27.275,50 euro voor de inrichting. Dat is het standaardbedrag voor een aanbouw van 292 m², nodig om 400 leerlingen (een uitbreiding met 58 leerlingen) te kunnen huisvesten.

Gabriëls:"Ik ga er nog steeds van uit dat het binnen het normbedrag kan. We gaan snel met Meerderweert in gesprek en als de kosten in alle redelijkheid écht niet binnen het budget passen, dan komen we daar bij u op terug met een eventueel aanvullend krediet."

Bouwkosten
Dat de kosten hoger zijn dan het bedrag dat Meerderweert van de gemeente krijgt, komt volgens Jabben door de explosief stijgende bouwkosten.

"We wisten dat het bouwen op een bestaande verdieping zoals we gaan doen extra kosten met zich mee zou brengen, maar het bedrag waar we nu mee zijn geconfronteerd ligt buiten de marges waar we rekening mee hielden. Het exacte bedrag wil ik nu niet kwijt, daar gaan we volgende week met ambtenaren over in gesprek en daarna met de wethouder."

Snel
Meerderweert wil wel de snelheid in de verbouwing houden en in de zomervakantie zal dus in het schoolgebouw worden gestart met constructieve aanpassingen die bouwen op het dak mogelijk maken als de leerlingen er volgend schooljaar weer in de klas zitten.

Na de kerstvakantie moet de aanbouw in gebruik kunnen worden genomen. Jabben: "We hebben een aannemer op het oog en hopen na de zomer de aanbouw aan te besteden."

Uitbreiding
De toename van het aantal leerlingen voor het IKC Leuken kan deels worden verklaard door de uitbreiding van de Weerter woonwijk met nieuwbouwwijk Vrouwenhof. Van de leerlingen komt 83 procent uit de eigen wijk.

Een relatief hoog percentage volgens wethouder Gabriëls. "We willen die kinderen niet naar leegstaande lokalen van Aan de Bron (school in de aangrenzende wijk Groenewoud, red.) sturen zoals de VVD voorstelt omdat we het belangrijk vinden dat kinderen in hun eigen wijk naar school kunnen gaan."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →