Minister Slob bood dertigtal vmbo'ers herkansing

Print
Minister Slob bood dertigtal vmbo'ers herkansing

Afbeelding: ANP/Bart Maat

Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) heeft eerder deze maand enkele tientallen leerlingen van meerdere vmbo-scholen in staat gesteld hun eindexamencijfer te handhaven.

De leerlingen hadden eigenlijk geen eindexamen mogen doen, omdat ze eerder een te laag cijfer voor een keuzevak hadden gehaald.

Slob maakte van zijn bevoegdheid gebruik om de circa dertig leerlingen dat keuzevak alsnog te laten herkansen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Regels veranderd
Volgens de zegsman zijn de regels omtrent de keuzevakken, en het minimale cijfer dat daarvoor moet zijn gehaald om eindexamen te kunnen doen, recent veranderd. De leerlingen, van ongeveer twintig scholen, deden daardoor eindexamen terwijl dat eigenlijk niet mocht.

Om te voorkomen dat de leerlingen de dupe zouden worden van een foute interpretatie van de regels, besloot Slob ze het keuzevak te laten herkansen.

VMBO Maastricht
Slob maakte in dit geval gebruik van dezelfde bevoegdheid als bij de leerlingen van het VMBO Maastricht. Hun eindexamens waren eigenlijk ook ongeldig, wegens hiaten die eerder in het jaar waren ontstaan.

Volgens de woordvoerder gaat het hier wel om een totale andere orde van grootte. Bij het VMBO Maaastricht werden duizenden tekortkomingen geconstateerd bij 354 leerlingen.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →