Slob zet druk op Postema om VMBO-debacle Maastricht

Print
Slob zet druk op Postema om VMBO-debacle Maastricht

Voorzitter André Postema van het College van Bestuur van het LVO in gesprek met leerlingen van het VMBO Maastricht. Afbeelding: ANP

De bestuursvoorzitter van Limburgs Voortgezet Onderwijs, waar ook het omstreden VMBO Maastricht onder valt, staat onder druk om op te stappen.

Volgens Onderwijsminister Arie Slob kan hij bestuurder André Postema, die ook fractievoorzitter is voor de PvdA in de Eerste Kamer, niet wegsturen. Dat is aan de Raad van Toezicht van de scholenkoepel. "Maar ik heb er zo mijn gevoelens over. Ik probeer me te beheersen. Dat zegt denk ik genoeg,’’ zei Slob vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad.

Twee bestuurders weg
Nadat bekend werd dat 354 leerlingen van het VMBO Maastricht hun diploma nog niet krijgen omdat bleek dat leerlingen in het voortraject vakken niet hadden afgerond, stapten al twee bestuurders van de Limburgse scholenkoepel op. Postema bleef aan. De Raad van Toezicht zei dat dat nodig was om de ‘continuïteit van bestuur te waarborgen’.

Zelf zei Postema afgelopen weekeinde tegen 1Limburg niet te vrezen voor zijn positie. "Al sluit ik niet uit dat dat in de loop der tijd nog gaat gebeuren.’’ De PvdA’er zei te zijn geschrokken van de ‘onvolledige administratie van de school in Maastricht’.

Gotspe
Postema’s uitspraak dat het zou gaan om administratieve fouten zette veel kwaad bloed bij Slob. Die zei eerder deze week: "Laat ik me proberen een beetje in te houden, maar dat is een gotspe. Er zijn echt grote tekortkomingen aangetroffen: vele duizenden tekortkomingen in de schoolexamens. Dat betekent dat cijfers niet ingevuld waren en toetsen niet gemaakt zijn. Stages zijn niet afgerond.’’

Slob heeft de Raad van Toezicht gevraagd een bestuurder naast Postema te zetten die zich bezighoudt met de afhandeling van het examen-schandaal. Verder wil hij het onderzoek naar de bestuurlijke chaos binnen het VMBO afwachten.

PvdA
Ook binnen Postema’s eigen partij de PvdA vinden ze dat de goede volgorde. Volgens Kamerlid Kirsten van den Hul, woordvoerder onderwijs, moet eerst worden onderzocht wat er allemaal is misgegaan en wie waarvoor verantwoordelijk was.

Postema werd fractievoorzitter voor zijn partij in de Senaat nadat partijgenoot Marleen Barth het veld moest ruimen. Zij kwam in opspraak omdat ze huurverlaging had bepleit voor de riante burgemeesterswoning in Wassenaar waar zij met haar man woont.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →