Warmte wordt één lange extra hindernis eerste Spartan Maastricht

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Tientallen kinderen hebben vrijdagmiddag meegedaan aan de Spartan Kids Race. Het kan gezien worden als de prelude van de eerste editie van de Spartan Maastricht. De internationaal vermaarde obstakelrace start zaterdagmorgen om negen uur gelijk met de hoofdrace: Spartan Super Elite.

Tientallen vrijwilligers zijn vrijdag nog druk in de weer de drie parcoursen van zaterdag in te richten. Vrijdagmiddag laten tientallen jongens en meisjes in de omgeving van De Boompjes en het parkdeel Vief Köp zien wat een dergelijk race inhoudt. Meedoen aan een Spartan wedstrijd betekent van start tot finish: rennen, kruipen, springen en klimmen en altijd doorgaan. Dat doe je - behalve bij de elitie - niet een hele wedstrijd alleen. Wie moeite heeft met een bepaald onderdeel kan altijd rekenen op hulp van een ander. Dat laatste wordt door de organisatie van deze over de hele wereld gehouden races gezien als 'een natuurlijk gegeven'. 

'Gevarieerd parcours'
Vincent van der Stouwe van Extra Leisure, het Maastrichtse evenementenbedrijf dat samen met Spartan Europe de organisatie in handen heeft, kijkt uit naar de eerste editie. “Het is voor ons ook allemaal nieuw. We hebben alles uit de kast gehaald een gevarieerd parcours samen te stellen. Van hindernissen in oud-Maastricht tot en met de nodige gemaakte dan wel aanwezige obstakels in de ENCI-groeve. Tussen die twee locaties speelt vooral de omgeving van De Tapijn een belangrijke rol. Op de voor ons grote vraag - hoe ervaren de deelnemers het - weten we het antwoord pas zaterdagmiddag. Het oordeel van de atleten zal ons uiteraard reuze benieuwen."

Organisatie roept bewoners langs parcours op atleten een frisse douche te geven
Behalve een zwaar parcours krijgen de honderden deelnemers zaterdag nog met een ‘doorlopende hindernis’ te maken. Nogmaals Vincent van der Stouwe: “Weliswaar is iedere deelnemer verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid; we gaan er alles aan doen om alle atleten zo veel mogelijk aan water als verfrissing en als drank te voorzien. We hopen dat - daar waar het parcours langs woningen komt – de bewoners ook meehelpen de ‘Spartans’ te verfrissen.”

De eerste race – Spartan Super Elite – start zaterdagmorgen om negen uur. Tot een uur of tien gaan drie wedstrijdgroepen in deze categorie van start. In de middaguren volgen nog twee wedstrijden.

Wie meer over de soort wedstrijden en starttijden wil weten, gaat naar de website van Spartan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →