Viecuri zoekt plekje in Venray

© De Limburger/Mara van den Oetelaar

VieCuri is in Venray op zoek naar een geschikte plek voor een medisch centrum. Die plek moet dicht bij de huisartsen liggen en goed en snel bereikbaar zijn voor de patiënten. Dicht bij de A73 dus.

Jos Bouten

VieCuri schrapte vorig jaar plannen voor een nieuw ziekenhuis op de parkeerplaats naast het bestaande gebouw aan de Merseloseweg. Een nieuw aangetreden directie zette de bouwplannen vorig jaar in de ijskast omdat zij zich wilde beraden op de toekomst van de ziekenhuiszorg in Noord-Limburg.

StilLange tijd was het stil rond de nieuwbouwplannen, maar nu zegt bestuursvoorzitter Ankie van Rossum: "Wij gaan nieuw bouwen. Venray voelt als ons ziekenhuis, het zijn onze patiënten.” Het staat alleen nog niet vast waar VieCuri gaat bouwen. Van Rossum is met de wethouders Anne Thielen en Jan Loonen van Venray op zoek naar een geschikte plek.

GehandhaafdVolgens de bestuursvoorzitter worden in Venray alle poliklinieken gehandhaafd. Daarbij horen ook diagnostische functies als röntgen, MRI en CT-scans. Behandelingen blijven ook mogelijk, als er maar geen ziekenhuisopname nodig is. Het aantal mensen dat ligt opgenomen in Venray is heel beperkt: gemiddeld zeven per nacht. Er moet nog worden besloten of er, zoals nu, operaties uitgevoerd blijven worden.

De onduidelijkheid over de toekomst van de ziekenhuiszorg in Venray heeft geleid tot onrust. Het Senioren Café eiste in een brandbrief actie van de gemeente. De groep gaat binnenkort in Boxmeer praten met het Maasziekenhuis wat dit voor Venray kan betekenen.

BehoefteVerder bleek uit een enquête van de internetpeiling ‘Burgers van Venray’ dat de Venraynaren behoefte hebben aan een ziekenhuis dat de meest voorkomende behandelingen doet, poliklinische zorg verleent, kleine ingrepen verricht en een eerstehulppost heeft, inclusief een permanent bezette huisartsenpost en apotheek. Van Rossum zegt zich "heel goed” voor te kunnen stellen dat er in Venray ongerustheid heerst. "Wat wij daar tegen kunnen doen? Uitleggen”, zegt Van Rossum.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee