Slob steunt alternatief voor LVO na examendebacle Maastricht

© ANP/Piroschka van de Wouw

Woensdag of donderdag. Dan pas horen de leerlingen van VMBO Maastricht in welke vakken ze hun schoolexamens moeten overdoen. Aanvankelijk zou maandag alles helder zijn. Het basisonderwijs in de stad is het zat en overweegt zelf voortgezet onderwijs te regelen.

Pascale Thewissen

Binnen het Maastrichtse basisonderwijs gaan stemmen op om, uit onvrede met het beleid van onderwijskoepel LVO, het voortgezet onderwijs in de stad zelf te organiseren.

Ook onder ouders leven plannen voor een nieuwe school. Een zegsman van onderwijsminister Arie Slob zegt dat 'de minister in beginsel heel positief tegenover zo’n initiatief staat'.

Oplossing"De plannen zijn niet concreet, maar het zou wellicht een oplossing kunnen zijn voor de problemen in het voortgezet onderwijs in Maastricht", zegt Peter Groos, bestuursvoorzitter van de Stichting Kom Leren, waar twintig basisscholen in Maastricht en Heuvelland onder vallen.

Ook onderwijskoepel Mosa Lira, met 21 basisscholen, bevestigt dat daarover is gesproken, zij het niet op bestuurlijk niveau.

Onder vuurDe Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) ligt zwaar onder vuur als gevolg van het examendebacle aan het VMBO Maastricht. Uit gespreksverslagen met basisschooldirecteuren, docenten, leerlingen en andere betrokkenen blijkt dat er al jarenlang zaken mislopen.

Er wordt geklaagd over beslissingen die top-down worden doorgedrukt, zonder enig overleg met medewerkers; een te klein groepje dat het voor het zeggen heeft en docenten die zich niet aan de afspraken houden. Alle aandacht ging uit naar het vwo. LVO laat weten dat er wel degelijk is ingegrepen

Zo werden in januari van dit jaar twee directeuren, onder wie vmbo-directeur Johan Moes, op non-actief gesteld. Ook ligt er een nieuw masterplan op tafel waarin omstreden beslissingen uit het verleden (deels) worden teruggedraaid.

Langer in onzekerheidOuders reageren opnieuw geërgerd nu vrijdag bekend werd dat de 354 leerlingen nog langer in onzekerheid blijven. Uit een mail van de school aan de ouders blijkt dat de examencommissie verwacht uiterlijk dinsdag een compleet beeld te hebben. ‘Waarna wij als school de individuele plannen van aanpak kunnen afronden.’

In een brief die de ouders woensdag van de school kregen, stond dat de examencommissie vrijdag al een bindende uitspraak zou doen over de schoolexamens. Daarna zou de school voor elke leerling een plan van aanpak maken en zouden leerlingen uiterlijk maandag weten wat dat voor hen betekent. Maar in de schoolmail van vrijdag staat dat de leerlingen nu tot woensdag of donderdag moeten wachten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee