Het is weer fijn op het Volksplein

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Iedere wijk heeft ze, de hotspots voor zwerfafval. Niet zelden zijn dit pleinen waar kinderen spelen maar ook afvalcontainers staan. De BeestenBende is een landelijke organisatie die – samen met jongeren – wil laten zien dat het weinig moeite kost om een buurt schoon te houden voor mens én dier. Afgelopen woensdag werd het Volksplein in het Blauwdorp door een kleine 25 kinderen en begeleiders onder handen genomen.

Niet één, niet twee maar drie blikjes ‘Smac’ worden op het Volksplein uit de struiken gevist. Iets verderop druipt de olie uit een half geopend blikje tonijn. In gele BeestenBende hesjes gestoken kinderen zijn woensdagmiddag uren zoet met het opruimen van dit soort afval; gedropt door de ‘slordige’ en ‘ik-gooi-mijn-afval-waar-ik-wil’ medemens. Ze doen het met groot enthousiasme. Het opruimen van het plein in hartje Blauwdorp maakt deel uit van een educatief programma gelardeerd met allerhande creatieve en vermakelijke zaken. De BeestenBende trekt hiermee door heel het land. Het opruimen van zo een 'afval hotspot' is het actieve onderdeel. Bewustwording van jongeren dat rotzooi achter laten echt niet stoer is de lange termijn gedachte.

Ter lering en vermaak
De activiteit in Blauwdorp wordt die woensdagmiddag door BeestenBende georganiseerd met vrijwilligers van het Maastrichtse initiatief #PickItUp en met steun van de gemeente en CNME. Het blijft niet bij opruimen alleen. Na met afvalcoach Dennis de struiken te hebben afgestruind en ook het afval dat rondom de containers is blijven liggen te hebben opgeruimd, is het de hoogste tijd om vrolijke kunstwerkjes te maken. Ook uit het gevonden afval. Vooral lege plastic flessen lenen zich daarvoor. Dat werk gedaan kan begonnen worden aan de echte ‘make over’.  Kleurrijke vogelhuisjes worden opgehangen, kunstvlinders en – bloemen in het gras gestoken.


Boodschap
Aan het eind van de middag wordt voor de omwonenden en de jeugd die veel tijd op het plein doorbrengt ook nog een boodschap achtergelaten. De aanwezige jeugd heeft die woensdagmiddag ook nog eens een groot spandoek gemaakt. De tekst hoeft verder geen uitleg: ‘Niks zo fijn als een schoon plein’.

De BeestenBende
De BeestenBende is een gratis ‘club’, voor kinderen van 6 tot 12 jaar uit gemeenten in heel Nederland. In ieder geval één keer per maand ruimen de kinderen in teams hun eigen wijk op. Elk team heeft minstens één volwassen begeleider. Als blijk van waardering maken de bendeleden in de loop van het schooljaar allerlei spannende (dieren)avonturen mee, binnen en buiten de gemeente.

Het initiatief is enige jaren geleden door ‘SBS Het Beste Idee van Nederland’ gekozen bij de beste zwerfafvaloplossingen van Nederland. Kijk voor meer informatie op www.mijnbeestenbende.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →