Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger > Kies digitaal

Iedereen blij op de Max Verstappen-camping: ‘Het is hier geweldig’

© SportStadion

Het is een primeur. Nooit eerder werd er een festivalterrein annex camping ingericht voor fans van één Formule 1- coureur. Een rondje over de Max Verstappen Village in Spielberg.

Ivo op den Camp

Bij het badhuis is het een komen en gaan. Met rood doorlopen ogen, tikje duf voor zich uit kijkend, flesje shampoo in de hand, wandelt een groep jongeren uit Panningen de doucheruimte binnen. Nog een uurtje en de eerste vrije training begint. "Beetje laat geworden", roept er een. Dat was wel duidelijk. "Maar het is hier geweldig. Veel beter dan in Francorchamps; daar gaan we niet meer naartoe."

Tweede thuisraceMeer en meer groeit de Grand Prix van Oostenrijk uit tot (tweede) thuisrace van Max Verstappen. Dit jaar zijn er negentienduizend kaartjes verkocht aan Nederlanders. En is er voor het eerst een afgezet terrein van twaalf hectare dat uitsluitend toegankelijk is voor de 4500 fans die zich daar al maanden geleden voor hebben aangemeld: de Max Verstappen Village.

FestivalterreinDe kaarten waren in een mum van tijd uitverkocht. Het idee is van Jeroen Huis in ’t Veld, die het online ticketplatform SportStadion beheert en met het Verstappen-management een exclusiviteitscontract overeen is gekomen. De inrichting is als op een festivalterrein. Een receptie, infobalies, muntenkassa’s, een EHBO-post, een shop waar toiletartikelen en slaapzakken worden verkocht en natuurlijk een horeca- en cateringplein.

De festivaltent is de centrale plek waar ’s avonds dj’s optreden en voetballiefhebbers het WK kunnen volgen op een groot scherm. Een crew van 160 mensen probeert iedereen tevreden te houden, zodat de menigte zondag of maandag weer tevreden naar huis terugkeert.

BoxspringsBezoekers van allerlei pluimage hebben hun plekje gevonden op het terrein. Er is voor elk wat wils. De kampeerders met hun eigen tenten kunnen er terecht, maar er staan ook alvast zo’n vijfhonderd puptentjes keurig opgesteld. Voor campers is plaats vrijgemaakt, maar ook fans die doorgaans niet gewend zijn te kamperen vinden er onderdak. In een rustige hoek van het terrein staan luxe tentjes of zelfs keetjes met daarin keurig opgemaakte boxsprings. "We hebben het zo proberen in te richten dat de fans die voor deze optie hebben gekozen zo ver mogelijk van de lawaaierige plekken zijn gestationeerd en zo dicht mogelijk bij de sanitaire voorzieningen", legt Marloes Schuitemaker van de organisatie uit.

BetaalbaarSteeds meer Nederlanders lijken een bezoek aan Oostenrijk te verkiezen boven de race om de hoek in Francorchamps. "Vind je het gek", zegt Louis Reekers, een twintiger uit Weert die voor het gemak de stampende tonen die zijn gettoblaster produceert wegdraait. "In België betaal je de hoofdprijs en je krijgt er bitter weinig voor terug: slecht sanitair, een verkeerschaos, dure kaartjes. Hier is het perfect, het is betaalbaar en je zit op tribunes waarvandaan je een groot deel van het circuit kan zien."

Op een rustiger gedeelte van het terrein zitten Jan (‘knettergek’) en Aagje Krijgsman aan de koffie in de voortent van hun campertje. Zestigers allebei, maar dat weerhoudt ze niet van Grand Prix-bezoek. "Ik ga al jaren naar races; Aagje is voor het eerst bij een Grand Prix. Ik ben bang dat het niet de laatste keer zal zijn", vertelt Jan.

Zeker niet als vanavond, na de kwalificatie, Max Verstappen zelf een bezoekje zal brengen aan de camping, een plan dat tot vrijdagavond angstvallig geheim werd gehouden.

Oranje zeeVoor de gasten van de Max Verstappen Village is een speciale tribune gebouwd, op tien minuten lopen van de camping. Iedere bezoeker krijgt een gratis oranje shirt, zodat er morgen een zee van oranje rond de Red Bull Ring is te zien. De verdeling van de shirts is bij de Verstappen- merchandise trailer van Roger Hermans uit Swalmen, die strategisch bij de ingang van de Max Verstappen Village staat opgesteld. De fanartikelen vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Hermans: "Het weer werkt mee. Gisteren en vandaag fris en regenachtig; vanaf zaterdag wordt het zonnig en warm."

Iedereen blij. Nu nog hopen dat Verstappen in de race niet weer, net als verleden jaar in Oostenrijk, in de eerste ronde van de baan wordt gekegeld.