Ivo's Formule 1-blog: ook in Oostenrijk lachen ze om de Duitsers

© De Limburger

Woensdagmiddag onderweg van de luchthaven in Wenen naar het logeeradres in Zitoll, een gehucht van een paar woningen en een kapelletje op zo’n 20 kilometer van Graz, werden de muziekklanken van de autoradio steeds vaker onderbroken voor de actualiteit bij het WK in Rusland.

Ivo op den Camp

Ik begreep dat Zweden op voorsprong stond tegen Mexico en dat Duitsland nog niet tot scoren was gekomen tegen Zuid-Korea. Er klonk al iets van opwinding in de stem van de presentator, die vanuit de studio in Wenen blijkbaar met een schuin oog de ontwikkelingen in Rusland volgde. ‘So wie es jetzt aussieht sind die Deutschen raus’, klonk het nog enigszins neutraal.

SensatieNaarmate de tijd verstreek werd de toon vanuit de studio steeds enthousiaster. Een sensatie diende zich aan, zoveel was wel duidelijk. Wat zich ook aandiende was de Gleinalm Tunnel, 8,3 kilometer lang. Met een beetje pech betekent dat dus een minuut of zes geen informatie, precies de minuten waarin over de toekomst van het Duitse voetbal wordt beslist. In een flits draai ik mijn huurauto de laatste parkeerplaats voor de tunnel op om de ontknoping te kunnen volgen.

LachenAltijd gedacht dat leedvermaak over Duitsers iets typisch Nederlands was, maar wat zich de volgende minuten op de Oostenrijkse radio ontspint tart elke vorm van objectiviteit. Naarmate de blessuretijd vordert en de Mannschaft maar niet weet te scoren wordt de studio-reporter enthousiaster. En als de Zuid-Koreanen ook nog op voorsprong komen, buldert hij van het lachen. ‘Deutschland raus, Deutschland raus’, schreeuwt hij een keer of tien.

Tsja, ik start de auto en rij het laatste half uurtje tot pension Lindenhof. Voordat Frau Beinhauer de sleutel overhandigt, vraagt ze opgewonden: ‘Haben Sie es gehört? Die Deutschen sind raus.’ Klopt, Oostenrijk deed net als Nederland niet eens mee

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee