Nieuwe omstreden sekswet Zweden van kracht

© iStock

In Zweden treedt zondag de omstreden sekswet in werking. Zonder nadrukkelijke toestemming van de ander is seks strafbaar.

ANP

Tot nu toe gold in Zweden dat een weigering van seks, verbaal of non-verbaal, nodig was voor een veroordeling voor verkrachting.De wet is omstreden omdat niet duidelijk is wat precies geldt als nadrukkelijke toestemming. Hoe kan een rechter achteraf bepalen dat er met een gezichtsexpressie ja of nee wordt bedoeld, stellen tegenstanders.SimpelDe wet geldt voor alle seksuele handelingen, of het nu om een eerste date gaat, een langdurige relatie of om groepsseks. "De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt vragen of die het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het laten'', zei premier Stefan Löfven bij de introductie van de wet in 2017.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal