Politiecontrole op Maas bij Maastricht: ruim 30 bekeuringen

© Johannes Timmermans

Bij een grote politiecontrole op de Maas bij Maastricht zaterdagmiddag en -avond zijn 31 verbalen uitgedeeld.

Hanneke Drohm

Hoewel er geen schokkende overtredingen zijn geconstateerd, spreekt de politie toch van een geslaagde actie. Er weren 185 personen gecontroleerd.

Bij de actie waren diverse korpsen betrokken. Onder meer de Nederlandse politie en Belgische collega’s uit Luik en Antwerpen, de marechaussee, Rijkswaterstaat en de Groene Brigade controleerden op en langs het water tussen de Beatrixhaven in Maastricht en het Belgische dorp Lixhe op allerhande overtredingen. Doel van de actie: het verminderen van overlast, milieuovertredingen terugdringen, maar ook checken op stroperij, illegaal kamperen in natuurgebieden, ongewenste vreemdelingen, drugs en wapens.

GekoppeldCoördinator Patrick Spronken van de politie vertelt dat een dergelijke grote, internationale actie één keer per jaar plaatsvindt. "Alle disciplines zijn gekoppeld om alle voorkomende overtredingen te kunnen tackelen. Daarnaast is het een goede manier om over en weer een kijkje in elkaars keuken te nemen.”RubberbootjesDe overtredingen liepen zaterdag uiteen van de inbeslagname van een auto met onjuiste kentekens tot vissen vanaf de stuw in Borgharen en van het ‘scheuren’ in rubberbootjes over de Maas tot het niet kunnen tonen van een vaarbewijs.

SekszoekersOp het schiereilandje in de Maas bij Oost-Maarland - per 1 januari niet meer Belgisch, maar Nederlands – werd opmerkelijk genoeg geen enkel proces verbaal uitgeschreven. Dat terwijl het eilandje toch lang berucht is geweest vanwege illegale feestvierders, stropers en sekszoekers."De Belgen konden daar nauwelijks optreden”, legt Spronken uit. "Met alle gevolgen van dien. Nu houden we het strikt in de gaten, met succes.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee