Alarmfase twee in de natuur door droogte en hitte

Print
Door de aanhoudende droogte geldt nu in meer dan de helft van Nederland de hoogste alarmfase voor natuurbranden.

De afgelopen dagen was het al op verschillende plekken raak, met kleine natuurbranden in onder meer Limburg en Brabant. De droogte, hitte en de wind vormen een gevaarlijke combinatie. Een brand kan daardoor heel snel uitbreiden.

Defensie
Inmiddels geldt de hoogste alarmfase twee (voorheen code oranje/rood) in grote delen van Limburg, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Friesland. Er wordt extra gepatrouilleerd in natuurgebieden, er zijn meer waterputten geslagen, met Defensie zijn afspraken gemaakt over de inzet van blusheli's. 

Met de voorspelde aanhoudende hitte adviseert de brandweer aan bezoekers van natuurgebieden om extra voorzichtig te zijn: "Gooi bijvoorbeeld geen flesje weg: dat kan werken als een loep. En als je de auto parkeert in hoog gras kan de warme katalysator ook tot een brand leiden.'' Midden-Limburg
Vanaf deze zondag hoort 2018 officieel bij de vijf procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts vijf procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als nu, meldt Weeronline. Het droogst is het op dit moment in Midden-Limburg, Twente, de Achterhoek. Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger, met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 millimeter. Er was toen grote schade aan de landbouw.

Bekijk de weersverwachting voor de komende dagen

Waterrantsoen
De droogte betekent ook werk aan de winkel voor voor drinkwaterbedrijven. Zij moeten deze dagen recordaantallen liters oppompen en roepen hun miljoenen klanten op tot spaarzaamheid.

Voldoende drinken blijft belangrijk, maar waterslurpende activiteiten als de tuin sproeien, de auto wassen en zwembadjes vullen kan beter buiten de piekuren, zeggen de waterleveranciers. Als teveel mensen tegelijkertijd de kraan openzetten, kan de waterdruk verminderen.

Tips om water te besparen:
-Tijdens piekuren (ochtend tussen zes en negen, avond tussen zes en tien) beter niet de tuin sproeien, de auto wassen of zwembadjes vullen.
-Kies voor een douche in plaats van in bad gaan.
-Douche niet langer dan vijf minuten per keer.
-Gebruik de bespaarknop van de wc.
-Laat de (vaat)wasmachine alleen draaien bij een volle machine.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →