Platform van lokale politici tegen Belgische kerncentrales

Print
 Platform van lokale politici tegen Belgische kerncentrales

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Tegenstanders van de omstreden Belgische kerncentrales in Tihange en Doel willen volgende week de handen ineen slaan om samen te gaan strijden voor een snellere sluiting van de verouderde reactoren.

Tijdens een bijeenkomst woensdag in Bergen op Zoom willen de initiatiefnemers een platform oprichten voor politici uit Zeeland, Brabant, Limburg, Vlaanderen en Wallonië om samen te gaan lobbyen.

Doelen
Het initiatief voor de bijeenkomst is van Evert Weys, de fractievoorzitter van de grootste politieke partij in Bergen op Zoom (GWBWP). Hij zegt dat het idee voor de samenwerking tussen de tegenstanders komt van de antikernenergiegroep Wise. Samen met de activisten is een aantal doelen op papier gezet. Behalve een lobby denken ze aan gezamenlijke acties en promotie van schonere energie.

Over de veiligheid van de kerncentrales in Doel en Tihange bestaan veel zorgen. Regelmatig duiken berichten op over incidenten of scheurtjes in de reactoren Thihange 2 en Doel 3.

Ketting
Vorig jaar maakten 50.000 tegenstanders een menselijke ketting van Aken via Limburg naar Tihange en eisten sluiting van beide reactoren. 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde eerder dit jaar dat de kans op een ernstig kernongeval klein is. Maar als er echt een ramp gebeurt zijn België, Nederland en Duitsland slecht voorbereid, was tevens de conclusie. België wil beide kerncentrales zeker tot 2025 blijven gebruiken.
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen