Mathieu van der Poel grijpt op prachtige wijze Nederlandse titel

Print
Mathieu van der Poel grijpt op prachtige wijze Nederlandse titel

Afbeelding: ANP

Mathieu van der Poel heeft zich na een prachtige koers gekroond tot Nederlands kampioen. Mike Theunissen uit Ysselsteyn eindigde als vijfde.

Van der Poel kleurde - nu ook op de weg - de wedstrijd. De alleskunner probeerde het een eerste keer, op ruim 56 kilometer van de finish. Zonder succes.

Motor
Maar zijn tweede poging kende veel meer schade. Hij reed zelfs met Danny van Poppel, Jan-Willem van Schip en Dennis van Winden weg uit de grote groep. Daarachter ontstonden verschillende kleine groepjes, met favoriet én topsprinter Dylan Groenewegen in de staart.

Groot waren de verschillen nooit, maar het ijzersterke viertal vooraan werkte uitstekend samen, met  gelegenheidswegrenner Van der Poel als motor.

Voorsprong
Tot 15 kilometer van de streep hielden Van der Poel, Van Poppel, Van Schip en Van Winden hun voorsprong vast, maar toen Niki Terpstra besloot zijn eigen kansen op te offeren voor ploeggenoot Fabio Jakobsen, ging het snel met het tijdsverschil.

Dat was het sein voor Van Poppel om alleen verder te gaan. Met de bel van de laatste ronde (11,5 kilometer) reed hij weg bij zijn drie vluchtgenoten.

Versnelling
Maar het koersverloop bleef veranderen. Na een moment van aarzeling in het peloton kon onder andere Koen de Kort de oversteek maken naar Van Poppel, waar ook zijn oude vluchtgenoten weer waren aangesloten.

Het peloton kwam echter terug, maar dat was zonder topsprinters Jakobsen en Groenewegen, die in de slotfase definitief moesten lossen. De Kort ging alleen de laatste kilometer in, maar na een lange sprint bleek Van der Poel van een andere planeet.

Met een verschroeiende versnelling zette hij zijn collega's op een lengte. Danny van Poppel eindigde ondanks zijn aanvalspogingen nog als tweede, voor uitredend kampioen Ramon Sinkeldam, die met het brons naar huis gaat. Mike Theunissen uit Ysselsteyn eindigde als vijfde.