Verstappen alleenheerser voor ogen van duizenden fans in Oostenrijk

Print
Verstappen alleenheerser voor ogen van duizenden fans in Oostenrijk

Afbeelding: ANP

Max Verstappen heeft zondag op overtuigende wijze de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen.

Het was de eerste overwinning van het seizoen en de vierde uit zijn carrière voor Verstappen.

De coureur uit Montfort bezorgde zijn renstal Red Bull voor het eerst de zege op het thuiscircuit in Spielberg. Duizenden Nederlanders waren getuige van zijn triomftocht op de Red Bull Ring.

Drama
De race verliep dramatisch voor het topteam Mercedes. Niet alleen Valtteri Bottas viel uit met een kapotte auto, ook regerend wereldkampioen Lewis Hamilton moest tegen het einde van de race zijn bolide met mechanische problemen aan de kant zetten.

Daniel Ricciardo, de Australische teamgenoot van Verstappen, haalde echter ook de finish niet.

Spanning
De Fin Kimi Räikkönen kwam in de laatste ronden nog dichtbij in zijn Ferrari, maar kon de Nederlander niet echt bedreigen.
Räikkönen werd tweede, Sebastian Vettel finishte als derde.

De Duitse kopman van Ferrari nam de leiding in het kampioenschap weer over van Hamilton. Vettel heeft nu één punt meer.

Sterke start
Verstappen kende een sterke start, waarbij hij met een inhaalactie op Räikkönen doorschoof van de vierde naar de derde plek. Even later kreeg hij de tweede plaats cadeau door het uitvallen van Bottas, nota bene de winnaar van vorig jaar die zaterdag nog poleposition had veroverd.

Blunder
De race viel helemaal de kant op van Verstappen door een blunder van Mercedes, dat vergat Hamilton een pitstop te laten maken in een cruciale neutrale fase. Toen de Brit dat na 26 van de 71 rondjes alsnog deed, was zijn voorsprong veel te klein.

Verstappen kwam zodoende als vanzelf aan de leiding en wist deze tot aan de finish vast te houden. De kunst was zijn banden heel te houden.

Foutloze optredens
Verstappens zege komt na podiumplekken in Canada (derde) en Frankrijk (tweede). Het waren drie foutloze optredens waarin hij afrekende met kritiek op zijn rijstijl, die opwelde nadat hij in de laatste training voor de Grote Prijs van Monaco zijn bolide onnodig aan gort had gereden.