Limburgse treinen gaan weer rijden ondanks staking

Print
Limburgse treinen gaan weer rijden ondanks staking

Station Venlo tijdens de staking in het streekvervoer op 27 juni 2018. Afbeelding: De Limburger

Treinreizigers in Limburg kunnen opgelucht ademhalen. Arriva laat haar treinen vanaf maandag gewoon weer de hele dag rijden.

Uit veiligheidsoverwegingen hebben de machinisten op de Limburgse lijnen (Nijmegen-Roermond-Randwyck, Sittard-Kerkrade en Randwyck-Heerlen) besloten niet meer mee te doen aan de staking in het streekvervoer.

Gevaarlijk
Woordvoerster Marlies Peeters van FNV Streekvervoer legt uit dat het erg gevaarlijk is om een trein zomaar stop te zetten. "De stakingen hebben een grote impact op het treinverkeer. Behalve de treinen van Arriva rijden er ook treinen van NS en goederentreinen. 'Even' naar het rangeerterrein rijden, is er niet bij. Treinen rijden normaal net langs elkaar heen via een strak tijdschema."

Treinen stopzetten op een station is ook geen optie volgens Peeters: "Daar is te weinig ruimte voor. Machinisten willen gevaarlijke situaties voorkomen. Zij beraden zich nu op een alternatieve manier om actie te voeren."

Bussen
De bussen van het streekvervoer gaan vanaf maandag over op publieksvriendelijke stakingen. Zij staken alleen nog tussen tien uur 's ochtends en drie uur 's middags en rijden wél tijdens de ochtend- en avondspits. Reizigers die naar school of het werk willen, kunnen tussen zes en tien uur s' ochtends en tussen drie uur 's middags en zeven uur 's avonds dus gewoon de bus nemen.

Acties
De chauffeurs en machinisten in het openbaar vervoer staken omdat zij reële rijtijden, keertijden en voldoende overstaptijd willen. Hoewel er al enige tijd gestaakt wordt, hebben de acties nog nergens toe geleid. Daarom gaat de staking volgens vakbond FNV Streekvervoer door.

FNV stelt dat werkgevers roet in het eten gooien, ondanks het feit dat nu slechts nog publieksvriendelijke acties worden gehouden. Zo heeft werkgeversvereniging VWOW per brief laten weten dat, als de vakbonden van plan zijn om parttime te staken, zij absoluut niet bereid is om alle gewerkte uren van het personeel te betalen. De FNV overweegt in dat geval een kort geding aan te spannen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →