Gastland Rusland schakelt favoriet Spanje uit op WK

Print
Gastland Rusland schakelt favoriet Spanje uit op WK

Afbeelding: EPA

Rusland heeft favoriet Spanje uitgeschakeld op het WK voetbal. De Russen namen de strafschoppen beter.

De thuisploeg, die al enigszins verrassend de groepsfase overleefde, schakelde Spanje in Moskou uit met een verdedigende tactiek.

Na 1-1 in de reguliere speeltijd vielen er in de verlenging geen doelpunten waarna het gastland in de strafschoppenreeks toesloeg. Met dank aan doelman Igor Akinfejev die zowel de inzet van Koke als van Iago Aspas keerde: 4-3.

Kuipers
Team Björn Kuipers leidde het duel in goede banen. Het Nederlandse arbitragekorps kende Rusland vlak voor de rust terecht een strafschop toe. Daaruit bracht Artem Dzjoeba de gelijkmaker op zijn naam.

Door een eigen doelpunt van Sergei Ignasjevitsj was Rusland op achterstand gekomen. Rusland speelt op 7 juli in Sotsji in de kwartfinales tegen de winnaar van het duel tussen Kroatië en Denemarken.

Counter
Bij Spanje was Andrés Iniesta aanvankelijk de grote afwezige. Ook Dani Carvajal en Thiago ontbraken. Interim-bondscoach Fernando Hierro gaf de voorkeur aan Marco Asensio, Nacho en Koke.

Vanaf het begin waren de Russische bedoelingen duidelijk: met tien man achter de bal werd Spanje opgevangen om in de counter te kunnen toeslaan. De thuisploeg moest echter al snel de defensieve tactiek enigszins aanpassen. Ignasjevitsj had bij een vrije trap alleen oog voor tegenstander Sergio Ramos. In het lijf-aan-lijf gevecht kreeg de Rus de bal onfortuinlijk op zijn hak: 0-1.

Tempo
Het tempo ging daarna omlaag bij Spanje. Dankzij Gerard Piqué, die een Russische kopbal met een hoog geheven arm blokkeerde, mocht het gastland een strafschop nemen. Dzjoeba schoot raak, 1-1.

Na de pauze bleef het Spaanse spel traag en voorspelbaar. Met Iniesta na ruim een uur voor David Silva trachtte Hierro zijn ploeg wat meer creativiteit en loopvermogen te geven.

Grote kansen bleven echter uit. Ook in de verlenging kon Spanje het verschil niet maken, waarna Akinfejev zich ontpopte als Russische held in de strafschoppenreeks.