Merkel in gevaar: asielbeleid leidt tot regeringscrisis in Duitsland

Print
Merkel in gevaar: asielbeleid leidt tot regeringscrisis in Duitsland

Afbeelding: AFP

In Duitsland zitten regeringspartijen CSU en CDU de hele zondag in crisisberaad over de asielproblematiek. Het rechtse CSU vindt het Europese asielakkoord dat de eigen bondskanselier Angela Merkel vorige week sloot onacceptabel.

Later zondagavond komt CSU-partijleider Horst Seehofer met een verklaring. CSU, dat vergadert in München, wil asielzoekers die elders in Europa staan geregistreerd bij de grens terug te sturen.

Merkel en haar CDU zijn juist ruimhartiger. Als de twee partijen er niet uit komen, dreigt de in februari begonnen Duitse coalitie van CDU, CSU en de SPD alweer te sneuvelen.

Crash koers
Boulevardblad Bild kopt in grote chocoladeletters dat beide kemphanen op 'crash koers' liggen. "Met het uur groeit de waarschijnlijkheid dat de zwart-rode Bondsregering nog geen honderd dagen na de start door interne strijd over de migratiepolitiek breekt."

Bovendien kan dat er volgens Duitslands grootste blad toe leiden dat na zeventig jaar het traditionele verbond tussen de christendemocratische CDU en zijn Beierse zusterpartij CSU sneuvelt.

Asielakkoord
Onenigheid over de asielpolitiek is de oorzaak van de ruzie. Van de week kwamen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijeen om zich te buigen over het migratievraagstuk.

Daar slaagden ze er in een politiek akkoord te bereiken op een aantal punten, maar niet over het tegengaan van het gereis van asielzoekers door Europa.

Impasse
De coalitie in Duitsland is broos. Na de Bondsdagverkiezingen van 24 september duurde het maanden voor er een regering was. Voor Nederland is dat normaal, in Duitsland niet. 

Probleem was dat zowel het blok CDU/CSU als de SPD verloren. Nu een regenboogcoalitie met de liberale FDP en de Groenen niet lukte en een verbond met de populistische Alternative für Deutschland ook door partijen werd uitgesloten, ontstond aanvankelijk een impasse.

Ruimhartig
In februari bereikten CDU, CSU en de SPD toch uiteindelijk een akkoord om te gaan regeren. Het asielbeleid blijkt echter splijtzwam tussen nota bene CDU en CDU.

De laatste staat veel sceptischer tegenover het zeker in het begin zeer ruimhartige asielbeleid van Merkel. Daardoor nam Duitsland ruim een miljoen vluchtelingen op.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →