Hoogmis Sint Pieter met uitzicht op Sint Servaas, Sint Jan en Onze Lieve Vrouwe

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Veel dichter bij ‘d’n hiemel’ kun je in Maastricht niet komen. Al zeker niet tijdens een hoogmis. Zondagochtend 1 juli is het de eerste keer dat halverwege het natuurlijk hoogste punt van Maastricht – de Sint Pietersberg – een eucharistieviering plaatsvindt. Chalet Bergrust doet een ochtend lang dienst als basiliek.

De jaarlijkse kermis van Sint Pieter wordt sinds jaar en dag voorafgegaan door een heilige mis en een processie. De kerkdienst staat geheel in het teken van de patroonheilige van de wijk, Sint Petrus. Dit jaar staat een unieke mis te wachten; en wel een in de open lucht met uitzicht op onder meer de torens van Sint Jan, Sint Servaas en de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Het terras van Chalet Bergrust is van tien uur tot tegen het middaguur het heilige domein van de parochie Sint Pieter.

Nooit eerder, toch in ieder geval 'sinds mensenheugenis'
Het horecabedrijf is een vaste pleisterplaats voor lokale hondenbezitters en hun viervoeters. Maar ook toeristen die van het prachtige Maastricht panorama willen genieten of pauzerende wandelaars vertoeven graag op deze plek. Deze zondag genieten ze van een kop koffie en zijn ze ook nog eens getuigen van de eerste keer dat hier een mis wordt gehouden. Diverse Sint Pieternaren zijn daar in ieder geval zeker van. “Schrijf maar op, om een slag om de arm te houden, sinds mensenheugenis”, zegt een van hen.

Fragment uit een speelfilm
De openluchtmis wordt geleid door parochiepastoor Jan Vries. Aanwezig is tevens de oud-bisschop van Roermond Frans Wiertz. Een leek leest met heldere stem Petrus-verhalen voor uit de heilige boeken van de katholieke kerk. Het zangkoor staat dan wel zit aan de westkant van het terrasaltaar; het Sint Pietersgilde en het beeld van Sint Petrus bezetten de oostzijde. Vooraan in de tijdelijke Sint Pietersbergkerk zitten de communicanten van dit jaar. Ja, dit alles zou niet misstaan als een mooi fragment van een speelfilm, dan wel documentaire over het nog steeds bestaande rijke Roomse leven in Limburg. Temeer omdat deze unieke dienst plaatsvindt onder een hemel zo blauw als de mooiste zomerdagen ergens in een Mediterraan vakantiegebied.

Terrasparasols als kerkdak
Dat laatste betekent wel dat op de nog vroege zondagochtend de zon zowel in beeld als temperatuur prominent aanwezig is. Weliswaar zorgt een regelmatige noordoostenbries voor heerlijke verkoeling. De aanwezige Brandbier-parasols, die een behoorlijk contrast vormen met het sacrale gebeuren, worden vooral gezien als een nuttig dak tussen zon en hoofden.

Terwijl de mis vol op gaande is komen vanaf de ‘Viefsprunk’ al de eerste deelnemers aan de processie naar boven gelopen. Daar krijgt pastoor Vries niks van mee. Hij staat met zijn rug naar Maastricht gekeerd en mist het magnifieke uitzicht dat de kerkgangers en andere aanwezig wel hebben; en de komst van de processiedeelnemers. Hij krijgt later wel compensatie. Onder de processiehemel naar beneden lopend en een rondje door de wijk makend is hij wel de enige met zonbeschutting.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →