Zorgen om gebreken in Weertse flat

Print
Zorgen om gebreken in Weertse flat

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Tal van gebreken zijn er in een twee jaar geleden opgeleverd appartementencom­plex. De bewoners zijn het wachten op maatregelen beu. Zij vrezen dat het er brandonveilig is.

Het nieuwe appartementengebouw aan de Graafschap Hornelaan in Weert voldoet op tal van punten niet aan de wettelijke bouweisen. Bewoners vrezen voor de brandveiligheid.

Onderzoek
De vele onvolkomenheden blijken uit een onderzoek dat het bureau DPA Cauberg-Huygen uit Maastricht in opdracht van de gemeente Weert heeft uitgevoerd. Volgens het bureau is het onder meer mis met de isolatie in delen van het in juli 2016 opgeleverde gebouw van zes etages.

Verder voldoet de energieprestatie van het gebouw niet en is de beglazing niet overal aan de maat. Ook is de ventilatie in delen van het appartementengebouw niet goed en is ze niet overal te regelen. Daardoor is het leefklimaat in de appartementen onvoldoende. Tevens zijn openingen in de buitenmuur te groot en niet afgesloten, waardoor muizen tot vijf hoog in het gebouw rondrennen.

Klachten
De gemeente liet het rapport opstellen na klachten van de bewoners van de achttien sociale huurappartementen. De gemeente is verantwoordelijk voor de naleving van de wettelijke eisen tijdens de bouw.

De bewoners klagen al jaren over slechte ventilatie en isolatie, waardoor stookkosten hoog oplopen. Verder is er een hele waslijst aan andere klachten, zoals stank en geluidsoverlast, tocht in de woningen, ongedierte en scheuren in tegels en dikke betonnen platen.

Brandveiligheid
De bewonerscommissie maakt zich grote zorgen over de brandveiligheid van het complex. Zij denkt dat er in de spouwmuur isolatiemate­riaal is gebruikt dat licht ontvlambaar is, zodat vuur zich snel over het hele gebouw zou kunnen verspreiden.

"Van de gemeente krijgen we geen duidelijkheid of het gebouw door de brandweer gecontroleerd is op brandveiligheid", zegt Erwin Kirkels, secretaris van de bewonerscommissie. De bewonerscommissie heeft de kwestie gemeld bij de bouwinspectie van de provincie.

Verkeerde cijfers
Woningcorporatie Wonen Limburg, de eigenaar van het appartementencomplex, gaf eerder aan dat er in haar ogen niks mis is met het gebouw. Het rapport van DPA Cauberg-Huygen vermeldt echter dat Wonen Limburg bij haar berekeningen voor de energieprestatie (het energielabel) van het gebouw verkeerde cijfers heeft gebruikt.

Een woordvoerster van Wonen Limburg wil niet inhoudelijk ingaan op de klachten. "We hebben met de gemeente en bewoners afspraken gemaakt over het verdere proces", aldus de woordvoerster.

Volgens wethouder Wendy van Eijk overleggen DPA Cauberg-Huygen en de adviseur van Wonen Limburg nu samen over 'het verschil van inzicht wat er is'.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →