Niet de vraag óf, maar waar de volgende brand ontstaat

Print
Niet de vraag óf, maar waar de volgende brand ontstaat

Afbeelding: Nederweert24

De aanhoudende droogte eiste dit weekeinde haar tol. Enkele hectares natuur- en bosgebied gingen in vlammen op. Het lijkt een voorbode voor meer ellende.

De brandweer heeft dit weekeinde de handen vol gehad aan de bestrijding van natuurbranden. Alleen al in Midden-Limburg moesten de vuurbestrijders vier keer uitrukken voor brandende bermen, bossen en natuurstroken.

Tien hectare
Tussen Weert en Budel ging tien hectare natuur verloren door brand. Drie pelotons met elk vier brandweerwagens uit Brabant en Limburg rukten uit om het vuur te bestrijden. Een stuk bos werd gecontroleerd overgeleverd aan de vlammen, omdat het te gevaarlijk was om daar te blussen. Een drone werd opgeroepen om vanuit de lucht het vuur in de gaten te houden.

De brand is veruit de grootste uit de reeks van dit weekeinde. In Well en Geleen woedden kort relatief kleine brandjes. Bij Nederweert vatten zaterdag een aardbeienveld en zondag enkele hooibalen vlam. In Baexem werd zaterdagavond een brand in de buurt van het asielzoekerscentrum geblust.

Alert
In eerste instantie werd veel brandweer opgeroepen, maar uiteindelijk bleef de schade beperkt tot een derde hectare afgebrand bos. "Ik zag vlammen door de bomen. Vanwege de droogte wilde ik geen risico lopen en heb ik meteen extra wagens opgeroepen", verklaart de commandant. Het tekent de alertheid die overal in Nederland heerst. Het jaar 2018 behoort tot de droogste 5 procent sinds het begin van de metingen in 1906.

Droogst
Midden-Limburg hoort samen met Twente en de Achterhoek momenteel tot de droogste gebieden van het land, meldt Buienradar. Het is de combinatie van droogte, hitte en harde wind die de situatie gevaarlijk maakt. Voor grote delen van Limburg, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Friesland is alarmfase twee (voorheen code oranje/rood) afgekondigd. Defensie stelt blushelikopters ter beschikking. Die konden zondag echter niet worden gebruikt bij Weert, omdat ze al elders bezig waren, aldus de commandant.

Als de weersvooruitzichten kloppen, is het brandende weekeinde een voorbode voor meer ellende. En is het dus niet de vraag óf, maar waar de volgende brand ontstaat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →