Duitse minister bereid op te stappen vanwege asielproblematiek

Print
Duitse minister bereid op te stappen vanwege asielproblematiek

CSU-leider Seehofer Afbeelding: EPA

De Duitse conservatieve partij CSU wil de komende dagen overleggen met coalitiepartner CDU over de asielproblematiek. Afhankelijk van de uitkomsten, zal CSU-leider Horst Seehofer aftreden als minister van Binnenlandse Zaken en als partijleider.

Dit zei Seehofer in de nacht van zondag op maandag na een urenlang crisisberaad van zijn partij.

Vertrek
Seehofer kondigde zondagavond onverwachts zijn vertrek aan tijdens een vergadering van zijn partij over de asielproblematiek. De partijtop wilde zich hier niet bij neerleggen en probeerde Seehofer op andere gedachten te brengen. Uiteindelijk werd tot deze "tussenstap" besloten "in de hoop dat we het eens worden", zei Seehofer na afloop tegen journalisten.

Akkoord
Binnen de CSU is veel tegenstand tegen het asielakkoord dat bondskanselier Angela Merkel vorige week sloot in Brussel. Met name Seehofer is fel tegen. De CDU staat achter het akkoord, maar de partij - die zondag zelf in Berlijn vergaderde over de asielproblematiek - heeft laten weten met de CSU te willen overleggen over de ontstane crisis. Waarschijnlijk spreken de partijen elkaar maandagmiddag in Berlijn.

Behalve regeringspartners, zijn CDU en CSU ook zusterpartijen. Seehofer benadrukte dat zijn partij zowel die samenwerking, als de regering wil voortzetten. Economieminister en CDU-prominent Peter Altmaier zei dit ook te willen. "We hebben alles gedaan om bruggen te bouwen en we zullen alles doen om de unie bij elkaar te laten blijven", zei hij in Berlijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →