ICT-projecten overheid duren nog steeds te lang en kosten 1 miljard meer

Print
ICT-projecten overheid duren nog steeds te lang en kosten 1 miljard meer

Het rapport van de tijdelijke Commissie ICT, dat onder leiding van toenmalig Kamerlid Ton Elias stond. Afbeelding: ANP

Grote ICT-projecten bij de overheid nemen nog steeds meer tijd in beslag dan gepland en jagen de staat op hoge kosten. Oorspronkelijk begroot op 2,5 miljard zijn de totale verwachte kosten inmiddels opgelopen naar 3,5 miljard.

De kosten worden gemiddeld met 36 procent overschreden en de uitloop is gemiddeld 37 procent. Dat blijkt uit een analyse van het FD van 125 recente ICT-projecten bij de Rijksoverheid met een budget van meer dan 5 miljoen.

Miljard
De projecten hebben samen een oorspronkelijke begroting van iets meer dan 2,5 miljard. Inmiddels bedraagt de verwachte overschrijding bijna een miljard. Op de door het ministerie van Binnenlandse Zaken opgestelde lijst van grote projecten staan er 22 waarvan de kosten minimaal twee keer zo hoog uitvallen als begroot.

Onderzoek
De overheid worstelt al jaren met de beheersing van projecten die te maken hebben met ICT. In 2012 was dit aanleiding voor een parlementair onderzoek onder leiding van toenmalig Kamerlid Ton Elias, dat in 2014 resulteerde in een rapport met een lange lijst aanbevelingen.

De commissie-Elias schatte destijds dat de overheid jaarlijks 1 tot 5 miljard verspilde aan ICT-mislukkingen. De oprichting van een Bureau ICT Toetsing (BIT) was een van de aanbevelingen. Het BIT moest de overheid als onafhankelijk orgaan van advies voorzien.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →