UCI straft Froome niet voor te hoge salbutamolwaarde

Print
UCI straft Froome niet voor te hoge salbutamolwaarde

Afbeelding: EPA/Daniel Dal Zennaro

Chris Froome wordt niet vervolgd voor zijn verhoogde salbutamolspiegel tijdens de Vuelta van 2017. Dat meldt de Internationale wielerunie UCI. Dat betekent vrijwel zeker dat er geen grond meer is voor de ASO om Froome te weren uit de Tour. De Ronde van Frankrijk start zaterdag.

De UCI beroept zich op het advies van dopingautoriteit WADA, dat 28 juni met een uitspraak kwam over de Froome-zaak. "Maar we willen iedereen ervan verzekeren dat de beslissing gebaseerd is op de meningen van experts, het advies van de WADA en een volledige beoordeling van de feiten in de zaak', aldus de internationale wielerzaak. "De UCI hoopt dat de wielerwereld zijn blik nu richt op de komende races, en daarvan gaat genieten."

Lees ook: Dumoulin over zaak-Froome: het is een puinhoop

De Brit, viervoudig winnaar van de Tour, schreef in september vorig jaar voor het eerst de Ronde van Spanje op zijn naam. Ruim een week na de finish van de Vuelta hoorde Froome van de UCI dat bij hem een hoge dosis salbutamol was aangetroffen, aanzienlijk hoger dan toegestaan. Froome heeft toestemming om dat middel te gebruiken tegen astma, maar moest uitleggen hoe de aangetroffen dosis zo hoog kon zijn. Omdat het niet om een overtreding van het dopingreglement ging, mocht Froome gedurende het onderzoek wel gewoon blijven fietsen.

Tour
Zondag liet de ASO weten Froome te weren uit de Tour de France omdat er nog altijd geen uitspraak is de salbutamolaffaire rond Froome. Team Sky diende daarop een rechtszaak aan, die morgen dient.

De Britse wielerploeg heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de UCI. Chris Froome zelf wel. De viervoudig winaar van de Ronde van Frankrijk zei op Twitter 'dankbaar en opgelucht' te zijn dat de zaak nu definitief voorbij is. "Het zijn negen emotionele maanden geweest. Dank aan iedereen die me heeft gesteund én in me is blijven geloven.''