CDU en CSU zoeken naar uitweg uit crisis

Print
CDU en CSU zoeken naar uitweg uit crisis

Afbeelding: AFP

De Duitse zusterpartijen CDU en CSU doen maandagmiddag nog een poging de politieke crisis binnen de regering te bezweren.

Topfunctionarissen van de christendemocratische partijen, die samen de Unie vormen, komen om 17.00 uur bijeen in Berlijn om te overleggen over de asielproblematiek.

Asielzoekers
De crisis is het gevolg van een botsing tussen bondskanselier Angela Merkel (CDU) en CSU-partijvoorzitter en minister Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken). Hij wil onder meer asielzoekers terugsturen aan de grens als zij al in een ander EU-land staan geregistreerd. De bondskanselier voelt daar niets voor en wil dergelijke problemen in Europees verband aanpakken.

Poging
Seehofer maakte zondag tijdens marathonoverleg met partijgenoten duidelijk dat hij bereid is terug te treden als minister en voorzitter van de CSU, die is gevestigd in grensstaat Beieren. Hij liet zich echter overhalen om een laatste poging te doen om tot een compromis te komen.

De CDU van Merkel vormt momenteel een regering met de CSU en de sociaaldemocratische SPD. Een historische breuk tussen CDU en CSU zou kunnen betekenen dat de bondskanselier geen parlementaire meerderheid meer achter zich heeft.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →