Zorgverleners verliezen kort geding jeugdzorg tegen Heerlen, Voerendaal en Landgraaf

Print
Zorgverleners verliezen kort geding jeugdzorg tegen Heerlen, Voerendaal en  Landgraaf

Afbeelding: ANP Xtra

Vijf aanbieders van jeugdzorg hebben bakzeil gehaald bij de rechter na een procedure die ze hadden aangespannen tegen de gemeenten Landgraaf, Heerlen en Voerendaal.

Momenteel loopt de aanbestedingsprocedure voor de jeugdzorg, die de drie gemeenten samen willen gunnen aan een coöperatie van verschillende zorgaanbieders. Hiervoor stellen ze een vast budget beschikbaar, waarvoor alle zorg moet worden geregeld.

Bezwaar
In een kort geding tekende Zorggroep Parnassia namens vier andere zorgverleners bezwaar aan tegen de hoogte van dit bedrag. Volgens Parnassia is de aanbesteding gebaseerd op bedragen en cijfers uit 2016, terwijl de cijfers over 2017 volgens de zorggroep een grote overschrijding van de budgetten laten zien. ‘Daarbij leggen de gemeenten het risico van overschrijding van het budget volledig bij de zorgaanbieders neer’, aldus Parnassia.

Geen gevolgen
Volgens de rechter hebben de gemeenten zo’n ‘onvoorzien risico’ voldoende ingebouwd in de overeenkomst. Daarbij vond de rechter dat de zorgverleners onvoldoende konden aantonen dat het budget ontoereikend zal zijn. Vanwege de rechtszaak is de inschrijvingstermijn een aantal weken verlengd. Volgens de gemeente Heerlen heeft dit echter geen gevolgen voor de datum van invoering van de nieuwe werkwijze van jeugdzorg. Dit blijft 2019.

Wethouder Jordy Clemens zegt in een reactie: “Deze uitspraak van de rechter zien wij als een bevestiging van onze aanpak van de aanbesteding van onze Basishulp Jeugd. Hierdoor kunnen we doorgaan op de ingeslagen weg en een kwalitatief goed georganiseerde jeugdhulp organiseren.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →