Burgemeester Cox wil honk Satudarah Geleen sluiten

Print
Burgemeester Cox wil honk Satudarah Geleen sluiten

Afbeelding: Rob Oostwegel

Sittard - Een gemeenschapshuis dat vooral onderdak bood aan Satudarah. In Merpati zijn vele misstanden geconstateerd. De gemeente wil het nu sluiten op grond van de Opiumwet.

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen wil gemeenschapshuis Merpati in Geleen sluiten vanwege het gebruik van en de handel in harddrugs. Het Molukse gemeenschapshuis Merpati is ook het clubhuis van de inmiddels verboden motorclub Satudarah.

Eigenaar van Merpati is een stichtingsbestuur. Dat is vandaag door Sjraar Cox geïnformeerd over de voorgenomen sluiting. Het bestuur heeft twee weken de tijd om daar bezwaar tegen te maken. Daarna neemt Cox een definitief besluit.

Afluisteren
Cox’ maatregel is gebaseerd op informatie van de politie, die onder meer is verkregen door gedurende een halfjaar 28 bijeenkomsten van Satudarah in het gebouw aan de Borrekuilstraat heimelijk af te luisteren en te filmen. Dat gebeurde met piepkleine microfoons en camera’s.

Niet geheel duidelijk is hoe Satudarah zich precies verhoudt tot Merpati. Is de club er slechts te gast of maakt zij er de dienst uit? Volgens Cox vonden er in de onderzoeksperiode geen of nagenoeg geen andere activiteiten dan die van Satudarah plaats. Merpati is een stichting die de belangen van de Molukse gemeenschap behartigt en ook gemeentesubsidie kreeg voor Moluks welzijnswerk.

Gegijzeld
Uit het politieonderzoek is gebleken dat in Merpati niet alleen in harddrugs is gehandeld, maar dat tijdens een bijeenkomst van de motorclub in het gemeenschapshuis ook iemand is gegijzeld. Andere geconstateerde delicten zijn mishandeling, verboden wapenbezit, afpersing, bedreiging en beroving.

Afpersing
Begin december vorig jaar is de politie bij Merpati binnengevallen. Daarbij zijn meerdere kopstukken van Satudarah opgepakt. De meesten van hen zitten nog vast. De president van het Geleense chapter wordt onder meer verdacht van afpersing, vrijheidsberoving, overtreding van de Wet wapens en munitie en het witwassen van geld. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt op zijn vroegst eind dit jaar verwacht.

Satudarah is recentelijk verboden in Nederland door de rechter. Cox voelt zich door dat integrale verbod gesterkt in zijn aanpak van illegale motorclubs, de zogeheten outlaw motorcycle gangs.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →