Organisator kerstmarkt in Valkenburgse grot treedt terug

Print
Organisator kerstmarkt in Valkenburgse grot treedt terug

Afbeelding: Peter Schols

Valkenburg / Walem - Stichting Evenementen Valkenburg Promotions (SEVP) heeft zich per direct teruggetrokken als organisator van de kerstmarkt in de Gemeentegrot in Valkenburg.

Bij hoge uitzondering neemt de gemeente Valkenburg aan de Geul de regie voor dit jaar over.

Vergrijzing
De stichting, die het populaire evenement zeventien keer heeft georganiseerd, geeft als reden op dat er sprake is van vergrijzing binnen de organisatie en dat de omvang van het evenement ze boven het hoofd begint te groeien.

Maar vooral de steeds maar scherpere veiligheidseisen hebben er voor gezorgd dat ze de organisatie financieel als een te groot risico ziet. 

Verrast
De gemeente is compleet verrast door het afhaken van SEVP. Hoewel zowel het college als de raad menen dat een gemeente de organisatie van een kerstmarkt niet op zich zou moeten nemen, wordt er dit jaar een uitzondering gemaakt.

Het is te kort dag om nog een andere organisator te zoeken en het niet door laten gaan van de markt in de Gemeentegrot zou, ook met het oog op de toekomst, grote gevolgen kunnen hebben voor het hele evenement Valkenburg Kerststad.

Negatieve media-aandacht
"Een mooi evenement om zeep geholpen door negatieve media-aandacht", concludeert verantwoordelijk wethouder Claudia Bisschops (CDA). Ze doelt daarmee op uitzendingen van het televisieprogramma Eenvandaag waarin vorig jaar gesteld werd dat een bezoek aan de kerstmarkt in de grotten ‘levensgevaarlijk’ zou zijn.

De Zuid-Limburgse brandweer en de gemeente hebben die stelling altijd bestreden. Toch besloten ze, nog meer, aanvullende maatregelen te nemen.

Het is nog onduidelijk hoeveel de organisatie de gemeente precies gaat kosten. De gemeenteraad is schoorvoetend akkoord gegaan met een begroting vol open eindjes om het evenement maar door te kunnen laten gaan. De gemeente gaat op zoek naar een nieuwe partij die de organisatie vanaf volgend jaar op zich wil nemen.