Vermiste jongens levend in Thaise grot gevonden

Print
Vermiste jongens levend in Thaise grot gevonden

Een van de eerste foto's nadat de twaalf jongens en hun coach werden gevonden. Afbeelding: EPA

De zoektocht naar het vermiste jeugdteam in een ondergelopen Thais grottenstelsel is ten einde. Reddingswerkers hebben de twaalf vermiste jeugdvoetballers en hun coach levend gevonden. Hoe en wanneer de jongens uit de grot gered worden, is nog onduidelijk.

De groep verdween op 23 juni in de grot van Tham Luang Nang non, in het noorden van Thailand, na een voetbaltraining. Ze kwamen vast te zitten toen ze wilden schuilen voor de regen. Reddingswerkers gaan ervan uit dat ze voor het opkomende water gevlucht zijn naar een droog deel van het grottenstelsel.

Volgens gouverneur Narongsak Osatanakorn zijn de tieners samen met hun 25-jarige coach weliswaar veilig aangetroffen, maar is de reddingsoperatie nog niet op zijn eind. Het jeugdteam bevindt zich in een grotkamer op vijf kilometer van de hoofdingang. Deze kamer wordt door speleologen Pattaya Beach genoemd. 

Evacuatie
Ondanks dat de groep gevonden is, blijven reddingswerkers doorgaan met het wegpompen van het water, aldus de gouverneur. Medisch personeel zal naar het team duiken om de gezondheid van de jongens en hun coach te onderzoeken. "Wanneer hun lichamelijke conditie voldoende is om uit de grot te kunnen duiken, zullen we ze zo snel mogelijk uit de grot halen", zei hij. 

Volgens grotexpert Anmar Mirza is dat zeer gevaarlijk. "Of de jongens geëvacueerd worden of dat er gewacht wordt tot het waterpeil zakt, is een belangrijke beslissing", aldus de coördinator van de Amerikaanse Nationale Grottenreddingsbrigade. "In de grot goederen brengen naar het jeugdteam kan lastig zijn, afhankelijk van hoe gecompliceerd de duik is. Niet-duikers door een grot laten duiken naar de uitgang is mogelijk nog veel gevaarlijker", zegt Mirza.

Het Thaise duikteam, dat de jongens vond, meldt op Facebook dat zij bezig zijn om goederen naar de jongens te brengen.

Familieleden
Bij de ouders van de Thaise voetballertjes is de opluchting enorm groot, nu hun kinderen zijn gelokaliseerd en gered kunnen worden uit de grot. Negen dagen lang bivakkeerden de familieleden bij de ingang van de grot om zo dicht mogelijk bij de jongens te zijn. Er werden zelfs bloemoffers gebracht aan de 'geest van de grot', een mythische prinses die zich ooit van het leven beroofd zou hebben en nu kon bepalen wat er met de jongens zou gebeuren. 

De Thaise premier bedankt alle internationale reddingswerkers die meegezocht hebben naar de twaalf kinderen en hun coach. "De koninklijke Thaise regering en het Thaise volk zijn erg dankbaar voor deze steun en samenwerking. We wensen het team een veilige en snelle redding'', zei premier Prayuth Chan-ocha.